Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem

Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5891 kcal
Bílkoviny 123 g
Cukr 648 g
Tuky 303 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vůně linoucí se z trouby je naprosto neodolatelná... Vydržet než bábovka vychladne je vskutku nadlidský výkon!

Suroviny

máslo 250 g
rozpuštěné a trocha na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání mouky
mouka pšeničná hladká 375 g
kypřicí prášek do pečiva 1
krupicový cukr 250 g
vejce 4 ks
mléko 375 ml
javorový sirup 60 ml
k podávání
Na chai drobenku
1 PL
směs chai
mouka pšeničná hladká 75 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 2 PL
tmavý
máslo 40 g
rozpuštěné a zchladlé
1.5 ČL
koření mixed spice lze nahradit perníkovým kořením

1 Troubu předehřejte na 160°C. Vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Na chai drobenku: do misky nasypte chai směs, mouku, prášek do pečiva, cukr, máslo a koření mixed spice a promněte prsty do konzistence drobenky.

3 Do velké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte cukr, vejce, mléko a máslo a šlehejte, dokud těsto není hladké. Rovnoměrně posypte těsto chai drobenkou a opravdu lehce promíchejte stěrkou, jen aby vznikl mramorový efekt. Potom nalijte do formy. 

4 Vložte do trouby a pečte 75 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Nechte 15 minut chladnout ve formě na mřížce a poté vyklopte. Nechte bábovku ještě trochu zchladnout a podávejte vlažnou (nebo úplně vychladlou), nakrájenou na dílky a politou ohřátým javorovým sirupem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit