Chalupářské kuře na meruňkách

Chalupářské kuře na meruňkách

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1067 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 129 g
Tuky 33 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře musí mít křupavou kůrčičku, měkké maso a taky hodně šťávy! Tenhle recept má všechno, a navíc splňuje i nejpřísnější nároky na efektní vzhled.

Suroviny

cibule 3 ks
kuře celé 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
meruňkový džem 4 PL
hořčice francouzská 4 PL
hrubozrnná
máslo 2 PL
rozpuštěné
vinný ocet bílý 2 PL
červený
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit vodou
meruňky 3 ks
rozpůlené, vypeckované, lze nahradit stejným množstvím meruňek z konzervy
tymián 3 snítky
bramborová kaše
lze nahradit vařenou rýží, k podávání

1 Troubu rozehřejte na 160°C. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a rozložte na dno velkého pekáče. Do kuřete ze všech stran vmasírujte sůl a pepř a položte do pekáče na cibuli.

2 V misce smíchejte meruňkovou marmeládu, hrubozrnnou francouzskou hořčici, rozpuštěné máslo a červený vinný ocet. Vzniklou marinádou rovnoměrně potřete kuře, podlijte je kuřecím vývarem nebo vodou a dejte péct.

3 Po 45 minutách zvyšte teplotu v troubě na 220°C, kolem kuřete rozložte meruňky řeznou stranou nahoru a snítky tymiánu, kuře potřete zbylou marinádou, případně podlijte dalším vývarem či vodou a dopečte kůrčičku dozlatova, asi 30 minut.

4 Podávejte s bramborovou kaší (viz Něco navíc níže) nebo vařenou rýží.

NĚCO NAVÍC
500 g brambor varného typu C oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do rendlíku spolu se studenou vodou, osolte a vařte na středním plameni doměkka, trvá to asi 15 minut od dosažení bodu varu, podle velikosti kousků brambor. Uvařené brambory sceďte, vraťte do rendlíku a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. K bramborám přidejte 125 g másla, nakrájeného na kostičky, podle chuti osolte a metlou nebo ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Pak postupně přilévejte ohřáté plnotučné mléko podle potřeby a zašlehávejte, dokud nedocílíte požadované konzistence.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit