Pečené kuře musí mít křupavou kůrčičku, měkké maso a taky hodně šťávy! Tenhle recept má všechno, a navíc splňuje i nejpřísnější nároky na efektní vzhled.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 160°C. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a rozložte na dno velkého pekáče. Do kuřete ze všech stran vmasírujte sůl a pepř a položte do pekáče na cibuli.
V misce smíchejte meruňkovou marmeládu, hrubozrnnou francouzskou hořčici, rozpuštěné máslo a červený vinný ocet. Vzniklou marinádou rovnoměrně potřete kuře, podlijte je kuřecím vývarem nebo vodou a dejte péct.
Po 45 minutách zvyšte teplotu v troubě na 220°C, kolem kuřete rozložte meruňky řeznou stranou nahoru a snítky tymiánu, kuře potřete zbylou marinádou, případně podlijte dalším vývarem či vodou a dopečte kůrčičku dozlatova, asi 30 minut.
Podávejte s bramborovou kaší (viz Něco navíc níže) nebo vařenou rýží.
NĚCO NAVÍC
500 g brambor varného typu C oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do rendlíku spolu se studenou vodou, osolte a vařte na středním plameni doměkka, trvá to asi 15 minut od dosažení bodu varu, podle velikosti kousků brambor. Uvařené brambory sceďte, vraťte do rendlíku a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. K bramborám přidejte 125 g másla, nakrájeného na kostičky, podle chuti osolte a metlou nebo ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Pak postupně přilévejte ohřáté plnotučné mléko podle potřeby a zašlehávejte, dokud nedocílíte požadované konzistence.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Meruňky naslano: 12 receptů, které musíte vyzkoušet(12 receptů )