Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chalupářské kuře na meruňkách
Chalupářské kuře na meruňkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chalupářské kuře na meruňkách

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1020 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 114 g
Tuky 35 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře musí mít křupavou kůrčičku, měkké maso a taky hodně šťávy! Tenhle recept má všechno, a navíc splňuje i nejpřísnější nároky na efektní vzhled.

Související recepty

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
meruňkový džem 4 PL
hořčice hrubozrnná 4 PL
francouzská
rozpuštěné
vinný ocet červený 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit vodou
rozpůlené, vypeckované, lze nahradit stejným množstvím meruňek z konzervy
tymián
pár snítek
lze nahradit vařenou rýží, k podávání

Postup

1

Troubu rozehřejte na 160°C. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a rozložte na dno velkého pekáče. Do kuřete ze všech stran vmasírujte sůl a pepř a položte do pekáče na cibuli.

2

V misce smíchejte meruňkovou marmeládu, hrubozrnnou francouzskou hořčici, rozpuštěné máslo a červený vinný ocet. Vzniklou marinádou rovnoměrně potřete kuře, podlijte je kuřecím vývarem nebo vodou a dejte péct.

3

Po 45 minutách zvyšte teplotu v troubě na 220°C, kolem kuřete rozložte meruňky řeznou stranou nahoru a snítky tymiánu, kuře potřete zbylou marinádou, případně podlijte dalším vývarem či vodou a dopečte kůrčičku dozlatova, asi 30 minut.

4

Podávejte s bramborovou kaší (viz Něco navíc níže) nebo vařenou rýží.

NĚCO NAVÍC
500 g brambor varného typu C oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do rendlíku spolu se studenou vodou, osolte a vařte na středním plameni doměkka, trvá to asi 15 minut od dosažení bodu varu, podle velikosti kousků brambor. Uvařené brambory sceďte, vraťte do rendlíku a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. K bramborám přidejte 125 g másla, nakrájeného na kostičky, podle chuti osolte a metlou nebo ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Pak postupně přilévejte ohřáté plnotučné mléko podle potřeby a zašlehávejte, dokud nedocílíte požadované konzistence.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín