Cheesecake, ve kterém se dokonale snoubí chuť arašídového másla a čokolády a křupavé elementy vytváří perfektně vyvážený kontrast ke krémové náplni, jsme v redakci překřtili na ‚absolutní blaho na talířku’, brzy pochopíte proč...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Připravte korpus. Sušenky nadrťte, poté ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo a oboje nalijte na sušenky a promíchejte. Vzniklou směs napěchujte na dno formy a korpus 10 minut předpečte. Nechte vychladnout.
Připravte náplň. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny, následně zašlehejte krémový sýr, tvaroh i arašídové máslo. Bílou čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni a také ji zašlehejte do sýrové směsi. Náplň nalijte na předpečený korpus.
Teplotu v troubě snižte na 120 °C a na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou. Připravený cheesecake položte na střední příčku a pečte cca 1 hodinu. Upečený cheesecake bude mít pevné okraje, ale stále lehce třaslavý střed. Vypněte troubu, pootevřete dvířka, zajistěte je vařečkou a nechte cheesecake 1 hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte úplně vychladnout a uložte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Na ozdobení nalámejte čokoládu a nasypte ji do misky. Smetanu nalijte do rendlíku, zahřejte těsně pod bod varu a zalijte jí čokoládu. Promíchejte, a pokud není poleva příliš horká, nalijte ji na cheesecake a rozetřete po povrchu. Okraj ozdobte nasekanými arašídy.
NĚCO NAVÍC
Cheesecake můžete péct také ve vodní lázni. Formu na cheesecake důkladně obalte alobalem. Poté připravte větší pekáček, do něj položte připravený cheesecake a umístěte na střední příčku trouby. Pekáček naplňte vroucí vodou tak, aby sahala do 2/3 výšky cheesecaku. Takto pečte do té doby, než budou okraje pevné a střed stále lehce třaslavý.