
Chleba se zakysaným máslem a nakládanou mrkví
Zdánlivě nic zvláštního – ale ochutnejte!
Ingredience
- 500 g smetany ke šlehání
- 40 g jogurtu
- sůl podle chuti, nejlépe vločková
- 500 g mrkve
- voda podle potřeby, nejlépe filtrovaná sůl podle váhy (viz popis v receptu)
- plátky tmavého chleba
NA ZAKYSANÉ MÁSLO
NA NAKLÁDANOU MRKEV
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Na zakysané máslo dejte do sklenice o objemu 0,7 litru smetanu a jogurt, promíchejte, volně zakryjte a nechte 48 hodin při pokojové teplotě kvasit. Pak obsah přesuňte do mixéru a na nejvyšší rychlost šlehejte, dokud se máslo neoddělí od podmáslí. Potom osolte podle chuti, vytvarujte do koule nebo válečku a dejte chladit.
2 Mrkev na rychlé vodní pickles nastrouhejte nahrubo (stejně tak ji můžete nakrájet na tenká kolečka, na kostičky nebo ji škrabkou nakrájet na dlouhé tenké plátky). Naplňte do vysterilizované sklenice a postavte na váhu. Zalijte ji studenou vodou (nejlépe filtrovanou) a přisypte soli tolik, aby tvořila 3% hmotnosti vody. Zavřete, uložte do lednice a nechte přes noc zkřehnout.
3 Plátky chleba potřete máslem a na něj navrstvěte mrkvové pickles.
NĚCO NAVÍC
Obdobně jako mrkev lze naložit jakoukoli zeleninu – okurky, ředkvičky, kedlubny či červenou řepu – samostatně nebo libovolně míchat.
Přidat komentář