Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé snídaně, které zvládnete, i když máte ráno naspěch

Rychlé snídaně, které zvládnete, i když máte ráno naspěch
ZDROJ: Brooke Lark/unsplash.com

Každý z nás občas ráno nestíhá. Co děláte, když zaspíte, nebo se vám nechce z postele a víte, že zabouchnutím domovních dveří začíná dlouhý náročný den? Na anglickou snídani se slaninou, vajíčky a opečeným toustem to ve spěchu opravdu není, bez šance na chutnou snídani zůstat nemusíte. Máme pro vás tipy, jak se ráno během chvilky do něčeho smysluplného a lahodného zakousnout!

 

Snídaně jako první jídlo

Někteří lidé považují snídaně za nejdůležitější jídlo dne, jiní ji vynechávají a začínají až polední svačinou nebo obědem. Proč je pro někoho důležité snídat?

  • Energie pro mozek i tělo. Po dlouhé noci se tělo může probudit hladové a bez energie. Aby to po ránu myslelo (ale i například chodilo), je potřeba mozek ,,nakrmit”. Lidský mozek spotřebuje denně přibližně pětinu přijaté energie. 
  • Dobrá nálada. Prázdný žaludek umí působit podrážděnost, což pořád souvisí s chybějící energií. Příval energie umí šmahem z protivných mrzoutů vykouzlit sluníčka.
  • Dávka vitamínů a dalších důležitých živin. Přispívá k obranyschopnosti organismu a to se vždycky hodí. Ovoce, ořechy, semena a obiloviny poskytnou tělu důležité látky hned po probuzení.

Superrychlovky: banán a avokádo

Avokádo je dokonalé v tom, že k jeho přípravě si vystačíte i jen se solí a pepřem. Zralé avokádo je měkké a má mazlavou konzistenci, díky které ho namažete podobně jako máslo na toust nebo plátek chleba. Stačí osolit a přidat čerstvě mletý pepř a dokonalý chlebíček k snídani je na světě. Pokud je avokádo tvrdší, nakrájejte ho na tenké plátky a krajíc jimi poklaďte.

  • Avokádo je tučné, takže dobře zasytí. Jeho tuk má příznivé složení mastných kyselin.
  • V avokádu se ukrývá řada vitamínů a minerálů (fosfor, draslík, sodík, mangan,vápník, zinek)

Banán patří mezi variabilní suroviny. Vedle toho, že ho můžete sníst bez skrupulí rovnou ze slupky, z něj můžete připravit smoothie, rozmačkat ho a přidat do kaše nebo z banánů a vajec připravit bezlepkové těsto na lívance. Kolečky nakrájeného banánu obložíte chléb či toust.

Kaše k snídani nemusí trvat věčnost

Nekteré snídaně si můžete připravit večer před spaním. Ráno si poděkujete i pochutnáte! "Kaše přes noc" totiž dobře zasytí a ráno už nezaberou tolik času.

  • Obiloviny stačí nasypat do misky či kastrůlku a zalít vodou nebo mlékem. Obiloviny do rána nabobtnají a vy je buď můžete jíst rovnou, nebo je ještě chvilku povaříte.
  • Dochucovat můžete ovocem, medem, ořechy, rozinkami, cukrem, skořicí, džemem či povidly... 
  • Na přípravu kaše můžete použít: pohanku, rýži, ovesné vločky, quinou, jáhly, krupici… 
  • Ovoce může použít ve všech podobách: čerstvé, mražené, kompotované nebo sušené. 

Chia pudink se připraví skoro sám

Chia pudink je skvělou a rychlou snídaní ve skleničce, kterou si můžete vzít i s sebou do práce nebo do školy, když opravdu nestíháte. Chia semínka po namočení nabobtnají a tekutinu zahustí. Chia pudink je i skvělým dezertem kdykoli během dne

  • Na chia pudink můžete se nejlépe hodí mléko nebo kokosové mléko, použít ale můžete i jiné rostlinné alternativy mléka nebo vodu či ovocnou šťávu.
  • K dochucení můžete do pudinku přidat ovoce či ořechy.

Jste buchtoví?

Upéct moučník nemusí nutně znamenat jen spoustu bílé mouky a cukr. Existuje spousta "zdravějších" receptů na buchty a koláče, které můžete upéct dopředu a k snídani je už jen ukrajovat. Rychleji už to nejde!

Domácí müsli a granola

Vločky všeho druhu, sušené ovoce, ořechy, kousky hořké čokolády či med, to všechno mohou být součásti vaší domácí granoly.

  • Vločky můžete nasucho opražit nebo opéct, získají tak oříškovou chuť. Anebo je ponechat bez opečení.
  • I když do müsli nepřidáte cukr, myslete na to, že je ho spousta obsažená v medu, čokoládě nebo sušeném ovoci.
  • Výživovou hodnotu granoly či müsli zvyšuje přidaný jogurt, zákys nebo mléko.

Zdroje informací: Health, Healthline, časopis Apetit

Autor: Karoli