Cibulové koláčky jsou jasným důkazem toho, že když použijete málo, ale zato dobře sladěných surovin, můžete dosáhnout vynikajících výsledků. Když nepočítáme základní suroviny jako sůl, pepř a olej, budete k jejich přípravě potřebovat jen 6 dostupných surovin. Už nahříváte troubu?
Suroviny
Postup
Do trouby dejte plech a předehřejte ji na 190°C. Těsto podle potřeby ještě trochu rozválejte, vykrájejte přiměřeně velká kolečka a vyložte jimi dno i stěny 6–8 formiček na tartaletky o průměru 8–12 cm. Dejte na 10 minut chladit. Těsto na dně propíchejte, do každé formičky položte kousek pečicího papíru, nasypte na něj suché či keramické fazole a pečte 10 minut. Odstraňte papír i fazole a pečte ještě 5 minut dozlatova.
Mezitím opékejte na středním ohni v pánvi na oleji cibuli, až začne měknout, pak přidejte tymián, pepř, a chcete-li, i sůl. Zmírněte oheň a opékejte ještě 15 minut, aby cibule úplně změkla a mírně se zbarvila dozlatova.
V míse prošlehejte vejce, vešlehejte mléko a polovinu sýra, opepřete. Do formiček rozdělte cibuli a zalijte ji vaječnou směsí. Posypte zbývajícím sýrem a pečte cca 20 minut (podle velikosti formiček), aby náplň ztuhla a zezlátla a těsto bylo křupavé. Podávejte teplé či studené, podle chuti a možností ozdobené čerstvým tymiánem.
NĚCO NAVÍC
Můžete upéct i 1 velký 22 cm koláč. Předpéká se stejně jako malé, s náplní se peče 30–40 minut.