V tlakovém hrnci uvaříte cizrnou polévku, než bys řekl švec a to ještě energeticky úsporně. Za půl hodiny můžete podávat výbornou sytou večeři. Stačí polévku doplnit sýrem a kouskem pečiva. My jsme zvolili celozrnný chléb pita.
Suroviny
Postup
Cizrnu namočte den předem do studené vody. Sceďte ji a propláchněte.
Tlakový hrnec postavte na silný oheň a vlijte do něj 2 lžíce oleje, pak vsypte mrkev, cibuli a česnek, osolte a opepřete, opékejte 2 minuty. Pak přidejte tymián, bobkové listy, římský kmín, okapanou cizrnu, vývar (množství závisí na tom, jak chcete mít polévku hustou) a citronovou kůru. Promíchejte. Uzavřete a nastavte pojistný ventil. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumte oheň na mírný a vařte 25–30 minut. Odstavte a odtlakujte (vypusťte páru).
Hrnec otevřete, odeberte 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidejte zbývající olej a rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte zpátky do hrnce a promíchejte. Podávejte doplněné pepřem, dalším olivovým olejem, klínky citronu na doladění a sýrem na posypání. Můžete ozdobit snítkami tymiánu podle chuti a přikusovat chlebové placky.
DOPORUČENÍ
Tenhle recept berte jako orientační. Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba se držet návodu ke konkrétnímu výrobku, např. pokud jde o objem, který v něm lze zaplnit (u luštěnin to bývá třetina) a také dnes už existují modely, u nichž lze vybírat z několika ,stupňů‘ tlaku.