Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrnová polévka z tlakového hrnce
Cizrnová polévka z tlakového hrnce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cizrnová polévka z tlakového hrnce

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4042 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 526 g
Tuky 120 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tlakovém hrnci uvaříte cizrnou polévku, než bys řekl švec a to ještě energeticky úsporně. Za půl hodiny můžete podávat výbornou sytou večeři. Stačí polévku doplnit sýrem a kouskem pečiva. My jsme zvolili celozrnný chléb pita.

Suroviny

cizrna 500 g
suchá
olivový olej panenský 6 PL
+ k podávání
mrkev 2 ks
nakrájené na kostičky
nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 PL
čerstvý nebo 1 lžička sušeného
římský kmín ½ ČL
celý
vývar zeleninový 2 l
nebo kuřecí
nejemno nastrouhaná z 1 citronu
K podávání
nakrájené na klínky + na pokapání
nebo balkánský sýr
tymián snítky
nemusí být
my jsme použili celozrnný

Postup

1

Cizrnu namočte den předem do studené vody. Sceďte ji a propláchněte.

2

Tlakový hrnec postavte na silný oheň a vlijte do něj 2 lžíce oleje, pak vsypte mrkev, cibuli a česnek, osolte a opepřete, opékejte 2 minuty. Pak přidejte tymián, bobkové listy, římský kmín, okapanou cizrnu, vývar (množství závisí na tom, jak chcete mít polévku hustou) a citronovou kůru. Promíchejte. Uzavřete a nastavte pojistný ventil. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumte oheň na mírný a vařte 25–30 minut. Odstavte a odtlakujte (vypusťte páru).

3

Hrnec otevřete, odeberte 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidejte zbývající olej a rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte zpátky do hrnce a promíchejte. Podávejte doplněné pepřem, dalším olivovým olejem, klínky citronu na doladění a sýrem na posypání. Můžete ozdobit snítkami tymiánu podle chuti a přikusovat chlebové placky.

DOPORUČENÍ
Tenhle recept berte jako orientační. Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba se držet návodu ke konkrétnímu výrobku, např. pokud jde o objem, který v něm lze zaplnit (u luštěnin to bývá třetina) a také dnes už existují modely, u nichž lze vybírat z několika ,stupňů‘ tlaku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč