Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cizrnová polévka z tlakového hrnce
Cizrnová polévka z tlakového hrnce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cizrnová polévka z tlakového hrnce

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4042 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 526 g
Tuky 120 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tlakovém hrnci uvaříte cizrnou polévku, než bys řekl švec a to ještě energeticky úsporně. Za půl hodiny můžete podávat výbornou sytou večeři. Stačí polévku doplnit sýrem a kouskem pečiva. My jsme zvolili celozrnný chléb pita.

Suroviny

cizrna 500 g
suchá
olivový olej panenský 6 PL
+ k podávání
mrkev 2 ks
nakrájené na kostičky
nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 PL
čerstvý nebo 1 lžička sušeného
římský kmín ½ ČL
celý
vývar zeleninový 2 l
nebo kuřecí
nejemno nastrouhaná z 1 citronu
K podávání
nakrájené na klínky + na pokapání
nebo balkánský sýr
tymián snítky
nemusí být
my jsme použili celozrnný

Postup

1

Cizrnu namočte den předem do studené vody. Sceďte ji a propláchněte.

2

Tlakový hrnec postavte na silný oheň a vlijte do něj 2 lžíce oleje, pak vsypte mrkev, cibuli a česnek, osolte a opepřete, opékejte 2 minuty. Pak přidejte tymián, bobkové listy, římský kmín, okapanou cizrnu, vývar (množství závisí na tom, jak chcete mít polévku hustou) a citronovou kůru. Promíchejte. Uzavřete a nastavte pojistný ventil. Jakmile obsah dosáhne varu, ztlumte oheň na mírný a vařte 25–30 minut. Odstavte a odtlakujte (vypusťte páru).

3

Hrnec otevřete, odeberte 2 naběračky tekutiny s cizrnou do žáruvzdorné nádoby, přidejte zbývající olej a rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte zpátky do hrnce a promíchejte. Podávejte doplněné pepřem, dalším olivovým olejem, klínky citronu na doladění a sýrem na posypání. Můžete ozdobit snítkami tymiánu podle chuti a přikusovat chlebové placky.

DOPORUČENÍ
Tenhle recept berte jako orientační. Při vaření v tlakovém hrnci je vždy třeba se držet návodu ke konkrétnímu výrobku, např. pokud jde o objem, který v něm lze zaplnit (u luštěnin to bývá třetina) a také dnes už existují modely, u nichž lze vybírat z několika ,stupňů‘ tlaku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín