
Krémová polévka s pastou tahini
Polévka, která zasytí.
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 2 pórky, pouze bílá část, nakrájená najemno
- 2 řapíky celeru, na kostičky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- 3 stroužky česneku, nakrájených nahrubo
- 700 g brambor, oloupaných a na kostičky
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 konzerva cizrny, slitá, velká hrst nechaná stranou na ozdobu
- 70 g pasty tahini
- 125 ml smetany na šlehání
- sůl
- hrst odložené cizrny z plechovky
- špetka soli a uzená paprika
- rostlinný olej na opékání
- měkký kozí sýr (nemusí být)
- chilli vločky
- olivový olej
NA OZDOBENÍ A POKAPÁNÍ
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte máslo, přidejte pórek, řapíkatý celer a tymián. Osolte a opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Přidejte česnek a brambory a 2 minuty opékejte. Vlijte vývar, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte na mírném ohni 20 minut.
2 Mezitím připravte cizrnu na ozdobu. V mističce smíchejte oddělenou hrst cizrny s troškou soli a uzené papriky. V malé pánvičce rozpalte olej tak, aby zcela pokryl dno. Vsypte cizrnu a za stálého míchání opékejte, až bude cizrna zlatá a křupavá; trvá to asi 15 minut. Pak ji vyndejte a odložte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
3 Když jsou brambory měkké, přidejte zbytek cizrny a pasty tahini. Nechte společně prohřát asi 5 minut, pak rozmixujte, přilijte smetanu a společně ještě 5 minut vařte. Ozdobte opečenými zrnky cizrny a nadrobeným kozím sýrem, chcete-li. Před podáváním posypte chilli vločkami a pokapejte olivovým olejem.
Přidat komentář