Krémová polévka s pastou tahini

Krémová polévka s pastou tahini

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 281 g
Tuky 84 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, která zasytí.

Suroviny

máslo 3 PL
pórek 2 ks
pouze bílá část, nakrájená najemno
celer 2
na kostičky
tymián sušený 1 ČL
sůl
česnek 3 stroužky
nahrubo
brambory 700 g
oloupaných a na kostičky
vývar zeleninový 1.5 l
cizrna 1
slitá, velká hrst nechaná stranou na ozdobu
70 g
pasta tahini
smetana ke šlehání 125 ml
sůl
Na ozdobení a pokapání
sterilovaná cizrna hrst
odložená
sůl špetka
špetka
uzená paprika
rostlinný olej
na opékání
kozí sýr čerstvý
(nemusí být)
chilli sušené
olivový olej

1 V hrnci rozehřejte máslo, přidejte pórek, řapíkatý celer a tymián. Osolte a opékejte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Přidejte česnek a brambory a 2 minuty opékejte. Vlijte vývar, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte na mírném ohni 20 minut.

2 Mezitím připravte cizrnu na ozdobu. V mističce smíchejte oddělenou hrst cizrny s troškou soli a uzené papriky. V malé pánvičce rozpalte olej tak, aby zcela pokryl dno. Vsypte cizrnu a za stálého míchání opékejte, až bude cizrna zlatá a křupavá; trvá to asi 15 minut. Pak ji vyndejte a odložte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

3 Když jsou brambory měkké, přidejte zbytek cizrny a pasty tahini. Nechte společně prohřát asi 5 minut, pak rozmixujte, přilijte smetanu a společně ještě 5 minut vařte. Ozdobte opečenými zrnky cizrny a nadrobeným kozím sýrem, chcete-li. Před podáváním posypte chilli vločkami a pokapejte olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit