
Čokoládovo-kávový dort
Dort inspirovaný klasickým americkým kouskem, jehož původní název zní Brooklyn blackout cake. Ve své původní verzi byl dort tmavý s tmavým pudinkovým krémem. Svým vzhledem odkazoval k plošnému vypínání proudu během 2. světové války. Tma totiž měla ochránit přístav v Brooklynu. Namísto tmavého krému je v našem dortu pro vizuální efekt krém světlý, a to díky bílé čokoládě, která nahradila tmavou.
Ingredience
- 175 g másla, změklého + další na vymazání formy
- 200 g světlého třtinového cukru
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 275 g hladké mouky
- 50 g kakaa holandského typu
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 150 ml silné kávy
- 150 ml mléka
- 5 bílků, prošlehaných
- 5 žloutků
- 75 g krupicového cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
- 75 g bílé čokolády, nalámané
- 100 g másla
- 150 g tmavé čokolády, nalámané
- 1 lžíce medu
- 120 ml smetany ke šlehání
NA KRÉM Z BÍLÉ ČOKOLÁDY
NA KRÉM Z TMAVÉ ČOKOLÁDY
Příprava jídla
1 Na krém z bílé čokolády dejte do misky žloutky, cukr a škrob a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Ve středním hrnci zahřejte mléko, přidejte vanilkovou dřeň i s luskem. Horké mléko pomalu vlijte do žloutkové pěny a zašlehejte, poté vše vraťte do hrnce a za stálého míchání uvařte hustý krém. Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Krém vlijte do mísy, přisypte bílou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a s krémem zcela nespojí. Na hotový krém přitiskněte potravinářskou fólii (tak se neutvoří škraloup) a dejte alespoň na 2 hodiny chladit.
2 Na dort vymažte 3 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.
3 Na korpus vyšlehejte v míse máslo a oba cukry do světlé pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt. V další míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Mléko a kávu slijte do velkého hrnku nebo sklenice. Po částech zašlehejte do máslové pěny bílky, poté opět po částech zapracujte střídavě moučnou směs a kávu s mlékem. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 30–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut stát a potom vyjměte z formy a dejte na mřížku vychladnout.
4 Na krém z tmavé čokolády nechte rozpustit máslo, čokoládu a med nad vodní lázní. Průběžně míchejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Sejměte z plotny, přilijte smetanu, promíchejte a nechte zchladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence.
5 Sestavte dort. Korpusy seřízněte, aby byly na povrchu rovné, odřezky dejte do misky a rozdrobte na drobečky k obalení dortu. Jeden z korpusů dejte na servírovací tác a naneste na něj polovinu krému z bílé čokolády (nejlépe to půjde cukrářským sáčkem). Přiklopte druhým korpusem a zopakujte. Zakončete posledním korpusem a potřete strany i vršek dortu krémem z tmavé čokolády. Nakonec na potřené plochy zlehka přitiskněte nadrobené odřezky z korpusů. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete do krému z bílé čokolády přimíchat kardamom (zhruba 1 lžičku drcených semínek) nebo třeba směs koření chai.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář