Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6528 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 851 g
Tuky 267 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba arašídové máslo.

Suroviny

třtinový cukr muscovado světlý 350 g
kakao 100 g
holandského typu + na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
mléko 250 ml
rostlinný olej 100 ml
+ na vymazání formy
vanilkový extrakt 2 ČL
Na sezamové střepy
sezamová semínka 50 g
+ na zahuštění
mléko 60 ml
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.

2

V míse promíchejte cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, mléko, olej, tahini a vanilkový extrakt.

3

Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte.

4

Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

5

Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

6

Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte sezamová semínka, promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.

7

Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.

NĚCO NAVÍC
Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín