Čokoládová bábovka s tahini

Čokoládová bábovka s tahini

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6528 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 851 g
Tuky 267 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba arašídové máslo.

Související recepty

Suroviny

třtinový cukr muscovado světlý 350 g
mouka pšeničná hladká 250 g
kakao 100 g
holandského typu + na vysypání formy
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
podmáslí 250 ml
mléko 250 ml
rostlinný olej 100 ml
+ na vymazání formy
tahini 75 g
vanilkový extrakt 2 ČL
Na sezamové střepy
krupicový cukr 100 g
sezamová semínka 50 g
moučkový cukr 190 g
+ na zahuštění
mléko 60 ml
tahini 75 g
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.

2 V míse promíchejte cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, mléko, olej, tahini a vanilkový extrakt. Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte. Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

3 Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte sezamová semínka, promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.

4 Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.

NĚCO NAVÍC
Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit