Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládová bábovka s tahini

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba arašídové máslo.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 350 g světlého hnědého cukru
    • 250 g hladké mouky
    • 100 g kakaa holandského typu + další na vysypání formy
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 
    • 2 vejce
    • 250 ml podmáslí
    • 250 ml mléka
    • 100 ml rostlinného oleje + další na vymazání formy
    • 75 g sezamové pasty tahini
    • 2 lžičky vanilkového extraktu 

    NA SEZAMOVÉ STŘEPY

    • 100 g krupicového cukru
    • 50 g sezamových semínek

    NA POLEVU

    • 190 g moučkového cukru + navíc na zahuštění
    • 60 ml mléka
    • 75 g sezamové pasty tahini
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.

2 V míse promíchejte cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, mléko, olej, tahini a vanilkový extrakt. Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte. Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

3 Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte sezamová semínka, promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.

4 Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.

NĚCO NAVÍC
Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Popraskané čokoládové sušenky

Čokoládovo-kávový dort

Žitné vafle s whiskey

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

REKLAMA

Přidat komentář