
Čokoládová bábovka s tahini
Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba arašídové máslo.
Ingredience
- 350 g světlého hnědého cukru
- 250 g hladké mouky
- 100 g kakaa holandského typu + další na vysypání formy
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- 250 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje + další na vymazání formy
- 75 g sezamové pasty tahini
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g krupicového cukru
- 50 g sezamových semínek
- 190 g moučkového cukru + navíc na zahuštění
- 60 ml mléka
- 75 g sezamové pasty tahini
- 1 lžička vanilkového extraktu
NA SEZAMOVÉ STŘEPY
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.
2 V míse promíchejte cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, mléko, olej, tahini a vanilkový extrakt. Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte. Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
3 Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte sezamová semínka, promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.
4 Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.
NĚCO NAVÍC
Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář