Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3966 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 433 g
Tuky 185 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
mouka žitná celozrnná 75 g
kakao 50 g
holandského typu + k podávání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.25 ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mléko 450 ml
máslo 100 g
rozpuštěné
pekanové ořechy
nahrubo nasekané, k podávání
Na omáčku
krupicový cukr 150 g
máslo 10 g
sůl vločková špetka
smetana ke šlehání 125 g
whiskey 3 PL
nebo jiného alkoholu podle chuti např. bourbon
vanilkový extrakt 2 ČL

1 Na vafle dejte do mísy obě mouky, kakao, kypřicí prášek, sůl a vše promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílky a poté do nich zašlehejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh. Do mísy s moučnou směsí přidejte žloutky rozmíchané v mléce s vanilkou a rozpuštěným máslem a vymíchejte hladké těstíčko. Po částech do něj jemně vmíchejte ušlehaný sníh. Ze vzniklého těsta postupně ve vaflovači připravte vafle – vždy vlijte tolik směsi, aby vyplnila celý prostor na vafli (množství záleží na velikosti a tvaru forem).

2 Na omáčku dejte do středního rendlíku cukr a nechte jej na mírném plameni za častého míchání zkaramelizovat dozlatova (pozor, ať karamel nespálíte!). Přidejte máslo, sůl, smetanu a promíchejte. Vmíchejte alkohol, vanilkový extrakt a krátce, minutu dvě, všechno provařte. Odstavte a přelijte do servírovací nádoby.

3 Vafle podávejte přelité omáčkou a sypané kakaem a pekanovými ořechy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit