0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3966 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 433 g
Tuky 185 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
mouka žitná celozrnná 75 g
kakao 50 g
holandského typu + k podávání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.25 ČL
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mléko 450 ml
máslo 100 g
rozpuštěné
pekanové ořechy
nahrubo nasekané, k podávání
Na omáčku
krupicový cukr 150 g
máslo 10 g
sůl vločková špetka
smetana ke šlehání 125 g
whiskey 3 PL
nebo jiného alkoholu podle chuti např. bourbon
vanilkový extrakt 2 ČL

1 Na vafle dejte do mísy obě mouky, kakao, kypřicí prášek, sůl a vše promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílky a poté do nich zašlehejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh. Do mísy s moučnou směsí přidejte žloutky rozmíchané v mléce s vanilkou a rozpuštěným máslem a vymíchejte hladké těstíčko. Po částech do něj jemně vmíchejte ušlehaný sníh. Ze vzniklého těsta postupně ve vaflovači připravte vafle – vždy vlijte tolik směsi, aby vyplnila celý prostor na vafli (množství záleží na velikosti a tvaru forem).

2 Na omáčku dejte do středního rendlíku cukr a nechte jej na mírném plameni za častého míchání zkaramelizovat dozlatova (pozor, ať karamel nespálíte!). Přidejte máslo, sůl, smetanu a promíchejte. Vmíchejte alkohol, vanilkový extrakt a krátce, minutu dvě, všechno provařte. Odstavte a přelijte do servírovací nádoby.

3 Vafle podávejte přelité omáčkou a sypané kakaem a pekanovými ořechy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit