Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládovo-malinový narozeninový dort

Popis receptu: 

Kombinace čerstvých malin a čokolády, která se nikdy neomrzí.

Autor: Kristýna Háková
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    • 6 vajec: bílky a žloutky zvlášť
    • 235 g polohrubé mouky
    • 225 g cukru moučka
    • 3 PL studené vody
    • 5 g prášku do pečiva
    • 1,5 PL (10 g) kakaa

    Malinové pyré:

    • 250 g čerstvých malin rozmixovat a propasírovat přes sítko

    Na potření korpusu:

    • 2 PL připraveného malinového pyré
    • 4 PL čokoládového likéru (např. Chocolate Baileys)

    Malinový krém:

    • 250 g mascarpone
    • 70 g bílého řeckého jogurtu
    • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
    • připravené malinové pyré
    • citronová kůra
    • 2 PL medu na doslazení

    Čokoládový krém:

    • 250 g mascarpone
    • 70 g bílého řeckého jogurtu
    • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
    • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %

    Čokoládová poleva (ganache):

    • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %
    • 50 ml smetany ke šlehání 33%

    Dohotovení:

    • 125 g čerstvých malin, maliny lyofilizované (sušené mrazem), holandské kakao, čerstvé květiny

Příprava jídla

Na výrobu korpusu v míse promíchejte všechny sypké suroviny. Bílky vyšlehejte se studenou vodou do sněhu. Do vyšlehaných bílků střídavě přidávejte žloutky a směs sypkých surovin a postupně vyšlehejte hladké těsto. Nalijte do připravené dortové formy o průměru 26 cm, kterou jste si vymazali máslem a vysypali moukou, a pečte při 180 °C cca 30-40 minut. Správné propečení zkuste špejlí.

Korpus nechte zcela vychladnout (ideálně i několik hodin odpočinout, bude se s ním pak lépe pracovat) a poté podélně rozřízněte na tři stejné díly. Pokud by se při pečení na korpusu vytvořila „čepice“, korpus nejprve z vrchu seřízněte a zarovnejte a až poté rozřízněte na díly.

Připravte si malinové pyré, ze kterého si dejte na stranu 2 lžíce pyré, přidejte čokoládový likér a promíchejte. Touto směsí budete potírat jednotlivé díly korpusu.

Malinový krém – smetanu vyšlehejte dotuha, zvlášť si vyšlehejte mascarpone s bílým jogurtem, a poté spojte se smetanou. Nakonec do směsi zašlehejte malinové pyré, přidejte trošku nastrouhané citrónové kůry a doslaďte medem.

Čokoládový krém – postup skoro stejný, smetanu vyšlehejte a poté spojte se směsí mascarpone a bílého jogurtu, a dále do této směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu.

Složení dortu:

První patro tvoří korpus, který potřete připravenou směsí malinového pyré a čokoládového likéru. Na dort naneste čokoládový krém, na který naskládejte přepůlené čerstvé maliny. Poté přidejte další vrstvu korpusu, opět pomažte směsí pyré a naneste malinový krém. Nahoru přidejte poslední část korpusu a celý korpus kolem dokola pomažte zbylým krémem (od obou druhů si na toto musíte ponechat část krému stranou).

Dort dozdobte čokoládovou polevou, kterou si vyrobíte tak, že v kastrůlku zahřejete smetanu, a když se bude blížit k bodu varu, hned odstavte. Do smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Dokončete holandským kakaem spolu s čokoládovou polevou, malinami a čerstvými květinami.

Dort je možné konzumovat již po krátkém vychlazení, ale úplně nejlepší je nechat jej uležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě navzájem propojily. Dobrou chuť!

Přidat komentář