Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Čokoládovo-malinový narozeninový dort

Čokoládovo-malinový narozeninový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 6 vajec: bílky a žloutky zvlášť
  • 235 g polohrubé mouky
  • 225 g cukru moučka
  • 3 PL studené vody
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1,5 PL (10 g) kakaa

Malinové pyré:

  • 250 g čerstvých malin rozmixovat a propasírovat přes sítko

Na potření korpusu:

  • 2 PL připraveného malinového pyré
  • 4 PL čokoládového likéru (např. Chocolate Baileys)

Malinový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g bílého řeckého jogurtu
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • připravené malinové pyré
  • citronová kůra
  • 2 PL medu na doslazení

Čokoládový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g bílého řeckého jogurtu
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %

Čokoládová poleva (ganache):

  • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %
  • 50 ml smetany ke šlehání 33%

Dohotovení:

  • 125 g čerstvých malin, maliny lyofilizované (sušené mrazem), holandské kakao, čerstvé květiny

Na výrobu korpusu v míse promíchejte všechny sypké suroviny. Bílky vyšlehejte se studenou vodou do sněhu. Do vyšlehaných bílků střídavě přidávejte žloutky a směs sypkých surovin a postupně vyšlehejte hladké těsto. Nalijte do připravené dortové formy o průměru 26 cm, kterou jste si vymazali máslem a vysypali moukou, a pečte při 180 °C cca 30-40 minut. Správné propečení zkuste špejlí.

Korpus nechte zcela vychladnout (ideálně i několik hodin odpočinout, bude se s ním pak lépe pracovat) a poté podélně rozřízněte na tři stejné díly. Pokud by se při pečení na korpusu vytvořila „čepice“, korpus nejprve z vrchu seřízněte a zarovnejte a až poté rozřízněte na díly.

Připravte si malinové pyré, ze kterého si dejte na stranu 2 lžíce pyré, přidejte čokoládový likér a promíchejte. Touto směsí budete potírat jednotlivé díly korpusu.

Malinový krém – smetanu vyšlehejte dotuha, zvlášť si vyšlehejte mascarpone s bílým jogurtem, a poté spojte se smetanou. Nakonec do směsi zašlehejte malinové pyré, přidejte trošku nastrouhané citrónové kůry a doslaďte medem.

Čokoládový krém – postup skoro stejný, smetanu vyšlehejte a poté spojte se směsí mascarpone a bílého jogurtu, a dále do této směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu.

Složení dortu:

První patro tvoří korpus, který potřete připravenou směsí malinového pyré a čokoládového likéru. Na dort naneste čokoládový krém, na který naskládejte přepůlené čerstvé maliny. Poté přidejte další vrstvu korpusu, opět pomažte směsí pyré a naneste malinový krém. Nahoru přidejte poslední část korpusu a celý korpus kolem dokola pomažte zbylým krémem (od obou druhů si na toto musíte ponechat část krému stranou).

Dort dozdobte čokoládovou polevou, kterou si vyrobíte tak, že v kastrůlku zahřejete smetanu, a když se bude blížit k bodu varu, hned odstavte. Do smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Dokončete holandským kakaem spolu s čokoládovou polevou, malinami a čerstvými květinami.

Dort je možné konzumovat již po krátkém vychlazení, ale úplně nejlepší je nechat jej uležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě navzájem propojily. Dobrou chuť!

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit