Čokoládovo-malinový narozeninový dort

Čokoládovo-malinový narozeninový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 6 vajec: bílky a žloutky zvlášť
  • 235 g polohrubé mouky
  • 225 g cukru moučka
  • 3 PL studené vody
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1,5 PL (10 g) kakaa

Malinové pyré:

  • 250 g čerstvých malin rozmixovat a propasírovat přes sítko

Na potření korpusu:

  • 2 PL připraveného malinového pyré
  • 4 PL čokoládového likéru (např. Chocolate Baileys)

Malinový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g bílého řeckého jogurtu
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • připravené malinové pyré
  • citronová kůra
  • 2 PL medu na doslazení

Čokoládový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g bílého řeckého jogurtu
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %

Čokoládová poleva (ganache):

  • 50 g čokolády s obsahem kakaa 60 %
  • 50 ml smetany ke šlehání 33%

Dohotovení:

  • 125 g čerstvých malin, maliny lyofilizované (sušené mrazem), holandské kakao, čerstvé květiny

Na výrobu korpusu v míse promíchejte všechny sypké suroviny. Bílky vyšlehejte se studenou vodou do sněhu. Do vyšlehaných bílků střídavě přidávejte žloutky a směs sypkých surovin a postupně vyšlehejte hladké těsto. Nalijte do připravené dortové formy o průměru 26 cm, kterou jste si vymazali máslem a vysypali moukou, a pečte při 180 °C cca 30-40 minut. Správné propečení zkuste špejlí.

Korpus nechte zcela vychladnout (ideálně i několik hodin odpočinout, bude se s ním pak lépe pracovat) a poté podélně rozřízněte na tři stejné díly. Pokud by se při pečení na korpusu vytvořila „čepice“, korpus nejprve z vrchu seřízněte a zarovnejte a až poté rozřízněte na díly.

Připravte si malinové pyré, ze kterého si dejte na stranu 2 lžíce pyré, přidejte čokoládový likér a promíchejte. Touto směsí budete potírat jednotlivé díly korpusu.

Malinový krém – smetanu vyšlehejte dotuha, zvlášť si vyšlehejte mascarpone s bílým jogurtem, a poté spojte se smetanou. Nakonec do směsi zašlehejte malinové pyré, přidejte trošku nastrouhané citrónové kůry a doslaďte medem.

Čokoládový krém – postup skoro stejný, smetanu vyšlehejte a poté spojte se směsí mascarpone a bílého jogurtu, a dále do této směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu.

Složení dortu:

První patro tvoří korpus, který potřete připravenou směsí malinového pyré a čokoládového likéru. Na dort naneste čokoládový krém, na který naskládejte přepůlené čerstvé maliny. Poté přidejte další vrstvu korpusu, opět pomažte směsí pyré a naneste malinový krém. Nahoru přidejte poslední část korpusu a celý korpus kolem dokola pomažte zbylým krémem (od obou druhů si na toto musíte ponechat část krému stranou).

Dort dozdobte čokoládovou polevou, kterou si vyrobíte tak, že v kastrůlku zahřejete smetanu, a když se bude blížit k bodu varu, hned odstavte. Do smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Dokončete holandským kakaem spolu s čokoládovou polevou, malinami a čerstvými květinami.

Dort je možné konzumovat již po krátkém vychlazení, ale úplně nejlepší je nechat jej uležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě navzájem propojily. Dobrou chuť!

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit