Čokoládovo-pomerančový dort

Čokoládovo-pomerančový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Čokoládový korpus:
175g změklého másla
100g cukru krupice
3 velká vejce
3 polévkové lžíce mléka
175g hladké mouky
1/4 lžičky kypřícího prášku
25g kakaa

Pomerančový korpus:
40g změklého másla + na formu
6 vajec
60g cukru krupice
kůru z 1 pomeranče
150g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku

Krém:
1 mascarpone
2 lučiny
3 lžíce cukru moučka

Na ozdobu:
jahody a maliny
ganache
malinový sirup
nějaké květiny (nemusí být)

Postup - čokoládový korpus:

Troubu předehřejte na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Dortovou formu ve tvaru kruhu
o průměru 12 cm vymažte a dno vyložte pečícím papírem.V míse našlehejte máslo s cukrem do lehkého krému.Postupně zašlehávejte vejce s mlékem střídavě s moukou a kakaem.
Důkladně promíchejte, aby všechny přísady byly dobře spojeny. Těsto přelijte do formy
a uhlaďte povrch. Pečte 35-40 minut, vyndejte z trouby, nechte asi 5 minut chladnout
ve formě a pak umístěte na mřížku k uplnému vychladnutí.

Postup - pomerančový korpus:

 Troubu předehřejte na 160 °C. Formy (12 a 20 cm) vymažte máslem a dna vyložte pečicím papírem. Vejce s cukrem šlehejte 8–10 minut ručním mixérem. Směs musí být lepivá a lesklá.
Přidejte máslo, pomerančovou kůru, promíchejte, přidejte mouku a prášek do pečiva a spojte. Přendejte do pečicích forem. Pečte 30–40 minut.Z korpusu o průměru 20 cm vykrájíme 3 kolečka o průměru 7 cm.

Postup-krém, natírání ,zdobení:


Krém si připravíte tak, že smícháte všechny přísady na krém a vyšleháte je do hladka 
ručním mixérem. Poté stejně velké korpusy dejte na sebe a spojte krémem a ganachí. Potřete krémem. Malé patro dejte na velké a můžete ozdobit sirupem, ganachí, jahodami, malinami a kytkami.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit