Chystáte narozeninovou oslavu nebo jen chcete někomu udělat radost? Tak upečte tento jednoduchý dvoupatrový narozeninový dort s ovocem. Recept na dortové korpusy, krém i čokoládovou hmotu jsme do detailu popsali, takže věříme, že na dvoupatrový dort si může troufnout i začátečník. Dort je nadýchaný, plný ovoce a ideální pro letní párty a oslavy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Formy (20 a 30 cm) vymažte máslem a dna vyložte pečicím papírem.
Postup i ingredience pro oba korpusy jsou stejné, rozdílná je jen gramáž nebo počet.Vejce s cukrem šlehejte 8–10 minut ručním mixérem – tomuto kroku věnujte velkou pozornost, pro výsledek je opravdu rozhodující. Směs musí být lepivá a lesklá.
Přidejte máslo, mandle, pomerančovou kůru, promíchejte, přidejte mouku a prášek do pečiva a spojte.
Přendejte do pečicích forem. Pečte 50–60 minut (malý 30–40 minut).
Vyndejte z trouby, po pěti minutách vyklopte a nechte zchladnout.
Podélně rozřízněte oba korpusy a všechny okraje potřete pomerančovým sirupem (viz dole).
Spodní díly korpusů potřete rozmixovanými malinami, rozdělte na ně polovinu rozmačkaných malin (400 g) a nakonec ještě potřete asi třetinou pudinkového krému (návod na jeho výrobu viz níže). Přiklopte horními díly a dejte vychladit.
Obvod i vršek obou dortů potřete zbytkem pudinkového krému.
Změřte si výšku a obvod menšího dortu. Třetinu čokoládové hmoty vytvarujte do válečku. Ten dejte mezi dva archy pečicího papíru a vyválejte z něj plát stejně dlouhý jako obvod dortu a o 3–4 cm vyšší, než je výška dortu. (Pokud se vám bude hmota trhat, přendejte ji do robotu, přidejte lžíci oleje a rozmíchejte.)
Odstraňte vrchní papír, spodní díl hmoty seřízněte dorovna, vršek nechte nepravidelný. Pak plát přitiskněte k dortu (rovnou částí dole). Ze zbytku hmoty udělejte ‚obal‘ pro větší korpus.
Do spodního korpusu zapíchejte 6 dřívek (třeba čínských jídelních tyčinek), nasaďte na ně horní korpus. Ozdobte ovocem a pocukrujte.
Čokoládová tvárná hmota
Nalámejte 700 g 60% čokolády do žáruvzdorné mísy a nad vodní lázní ji nechte rozpustit. Nechte lehce zchladnout a pak ji po lžících spojujte se 300 ml zahřátého Golden sirupu (k dostání např. v Marks & Spencer). Míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu. Přendejte do pytlíku a nechte ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte jí na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán
Pomerančový sirup
Čtyři lžíce krupicového cukru dejte do malého rendlíku a přidejte k němu šest lžic vody a dva plátky pomerančové kůry. Zahřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Zchlaďte a přimíchejte čtyři lžíce cointreau (ovocný likér).
Pudinkový krém
Ručním mixérem spojte 6 žloutků, 3 lžíce vanilkového extraktu a 140 g krupicového cukru do světlé a husté hmoty. Přidejte 50 g hladké mouky. 600 ml mléka zlehka ohřejte a postupně přidávejte k vejcím. Vzniklou směs přelijte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte na hustý a lesklý pudink. Sejměte z ohně a přidejte 25 g másla. Přendejte do čisté mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout. 140 ml 40% smetany ke šlehání ušlehejte a opatrně ji přidejte k vychladlému pudinku. Těsně před zdobením vmíchejte do pudinku i 500 g crème fraîche.