Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Pro zkušené Na 35 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9720 kcal
Bílkoviny 340 g
Cukr 1030 g
Tuky 422 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte narozeninovou oslavu? Chcete někomu udělat radost? Tak upečte tento skvělý dort.

Suroviny

Na 30 cm korpus
máslo 75 g
změklé
vejce 12 ks
krupicový cukr 300 g
mandle 150 g
mleté
sušená pomerančová kůra
ze 3 bio pomerančů
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5
Na 20 cm korpus
máslo 40 g
změklé
vejce 6 ks
krupicový cukr 150 g
mandle 75 g
mleté
sušená pomerančová kůra
ze 2 ks
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva PL
maliny 800 g
jahody 800 g
malé
borůvky 200 g
maliny 200 ml
rozmixované
červený rybíz 400 g
na větvičkách

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Formy (20 a 30 cm) vymažte máslem a dna vyložte pečicím papírem. Postup i ingredience pro oba korpusy jsou stejné, rozdílná je jen gramáž nebo počet. Vejce s cukrem šlehejte 8–10 minut ručním mixérem – tomuto kroku věnujte velkou pozornost, pro výsledek je opravdu rozhodující. Směs musí být lepivá a lesklá.

2 Přidejte máslo, mandle, pomerančovou kůru, promíchejte, přidejte mouku a prášek do pečiva a spojte. Přendejte do pečicích forem. Pečte 50–60 minut (malý 30–40 minut). Vyndejte z trouby, po pěti minutách vyklopte a nechte zchladnout.

3 Podélně rozřízněte oba korpusy a všechny okraje potřete pomerančovým sirupem (viz dole). Spodní díly korpusů potřete rozmixovanými malinami, rozdělte na ně polovinu rozmačkaných malin (400 g) a nakonec ještě potřete asi třetinou pudinkového krému (návod na jeho výrobu viz níže). Přiklopte horními díly a dejte vychladit.

4 Obvod i vršek obou dortů potřete zbytkem pudinkového krému. Změřte si výšku a obvod menšího dortu. Třetinu čokoládové hmoty vytvarujte do válečku. Ten dejte mezi dva archy pečicího papíru a vyválejte z něj plát stejně dlouhý jako obvod dortu a o 3–4 cm vyšší, než je výška dortu. (Pokud se vám bude hmota trhat, přendejte ji do robotu, přidejte lžíci oleje a rozmíchejte.) Odstraňte vrchní papír, spodní díl seřízněte dorovna, vršek nechte nepravidelný. Pak plát přitiskněte k dortu (rovnou částí dole). Ze zbytku hmoty udělejte ‚obal‘ pro větší korpus.

5 Do spodního korpusu zapíchejte 6 dřívek (třeba čínských jídelních tyčinek), nasaďte na ně horní korpus. Ozdobte ovocem a pocukrujte.
 

Čokoládová tvárná hmota

Nalámejte 700 g 60% čokolády do žáruvzdorné mísy a nad vodní lázní ji nechte rozpustit. Nechte lehce zchladnout a pak ji po lžících spojujte se 300 ml zahřátého Golden sirupu (k dostání např. v Marks & Spencer). Míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu. Přendejte do pytlíku a nechte ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte jí na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.
 

Pomerančový sirup

Čtyři lžíce krupicového cukru dejte do malého rendlíku a přidejte k němu šest lžic vody a dva plátky pomerančové kůry. Zahřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Zchlaďte a přimíchejte čtyři lžíce cointreau.
 

Pudinkový krém

Ručním mixérem spojte 6 žloutků, 3 lžíce vanilkového extraktu a 140 g krupicového cukru do světlé a husté hmoty.Přidejte 50 g hladké mouky. 600 ml mléka zlehka ohřejte a postupně přidávejte k vejcím. Přelijte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte na hustý a lesklý pudink. Sejměte z ohně a přidejte 25 g másla. Přendejte do čisté mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout. 140 ml 40% smetany ke šlehání ušlehejte a opatrně ji přidejte k pudinku. Těsně před zdobením vmíchejte do pudinku i 500 g crème fraîche.

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit