Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Narozeninový dort s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 97
Více než dvě hodiny Pro zkušené Na 35 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9614 kcal
Bílkoviny 340 g
Sacharidy 1004 g
Tuky 422 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chystáte narozeninovou oslavu nebo jen chcete někomu udělat radost? Tak upečte tento jednoduchý dvoupatrový narozeninový dort s ovocem. Recept na dortové korpusy, krém i čokoládovou hmotu jsme do detailu popsali, takže věříme, že na dvoupatrový dort si může troufnout i začátečník. Dort je nadýchaný, plný ovoce a ideální pro letní párty a oslavy.

Suroviny

Na 30cm korpus
změklé + na vymazání formy
vejce 12 ks
mandle 150 g
mleté
ze 3 pomerančů
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
Na 20cm korpus
změklé + na vymazání formy
vejce 6 ks
mleté
z 1- 2 pomerančů
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na zdobení
maliny 800 g
jahody 800 g
malé
maliny 200 ml
rozmixované a propasírované
na větvičkách
pudinkový krém (viz postup)
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Formy (20 a 30 cm) vymažte máslem a dna vyložte pečicím papírem.

2

Postup i ingredience pro oba korpusy jsou stejné, rozdílná je jen gramáž nebo počet.Vejce s cukrem šlehejte 8–10 minut ručním mixérem – tomuto kroku věnujte velkou pozornost, pro výsledek je opravdu rozhodující. Směs musí být lepivá a lesklá.

3

Přidejte máslo, mandle, pomerančovou kůru, promíchejte, přidejte mouku a prášek do pečiva a spojte.

4

Přendejte do pečicích forem. Pečte 50–60 minut (malý 30–40 minut).

5

Vyndejte z trouby, po pěti minutách vyklopte a nechte zchladnout.

6

Podélně rozřízněte oba korpusy a všechny okraje potřete pomerančovým sirupem (viz dole).

7

Spodní díly korpusů potřete rozmixovanými malinami, rozdělte na ně polovinu rozmačkaných malin (400 g) a nakonec ještě potřete asi třetinou pudinkového krému (návod na jeho výrobu viz níže). Přiklopte horními díly a dejte vychladit.

8

Obvod i vršek obou dortů potřete zbytkem pudinkového krému.

9

Změřte si výšku a obvod menšího dortu. Třetinu čokoládové hmoty vytvarujte do válečku. Ten dejte mezi dva archy pečicího papíru a vyválejte z něj plát stejně dlouhý jako obvod dortu a o 3–4 cm vyšší, než je výška dortu. (Pokud se vám bude hmota trhat, přendejte ji do robotu, přidejte lžíci oleje a rozmíchejte.)

10

Odstraňte vrchní papír, spodní díl hmoty seřízněte dorovna, vršek nechte nepravidelný. Pak plát přitiskněte k dortu (rovnou částí dole). Ze zbytku hmoty udělejte ‚obal‘ pro větší korpus.

11

Do spodního korpusu zapíchejte 6 dřívek (třeba čínských jídelních tyčinek), nasaďte na ně horní korpus. Ozdobte ovocem a pocukrujte.

Čokoládová tvárná hmota
Nalámejte 700 g 60% čokolády do žáruvzdorné mísy a nad vodní lázní ji nechte rozpustit. Nechte lehce zchladnout a pak ji po lžících spojujte se 300 ml zahřátého Golden sirupu (k dostání např. v Marks & Spencer). Míchejte, dokud nezískáte hustou hmotu. Přendejte do pytlíku a nechte ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte jí na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán

Pomerančový sirup
Čtyři lžíce krupicového cukru dejte do malého rendlíku a přidejte k němu šest lžic vody a dva plátky pomerančové kůry. Zahřejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Zchlaďte a přimíchejte čtyři lžíce cointreau (ovocný likér).

Pudinkový krém
Ručním mixérem spojte 6 žloutků, 3 lžíce vanilkového extraktu a 140 g krupicového cukru do světlé a husté hmoty. Přidejte 50 g hladké mouky. 600 ml mléka zlehka ohřejte a postupně přidávejte k vejcím. Vzniklou směs přelijte do hrnce a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte na hustý a lesklý pudink. Sejměte z ohně a přidejte 25 g másla. Přendejte do čisté mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout. 140 ml 40% smetany ke šlehání ušlehejte a opatrně ji přidejte k vychladlému pudinku. Těsně před zdobením vmíchejte do pudinku i 500 g crème fraîche.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín