Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 6 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1350 kcal
Bílkoviny 31 g
Cukr 133 g
Tuky 71 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží skleničky s limetkou, bazalkou a jahodami jsou to nejjednodušší, co můžete připravit na jakoukoli party. A chutnají skvěle!

Suroviny

GANACHE S BAZALKOU A LIMETKOU
želatina 0.7 g
plátková
bílá čokoláda 75 g
smetana ke šlehání 60 g
bazalka 1.8 g
limetová kůra 0.5 g
nastrouhaná
limetová šťáva 22 g
nebo limetkové pyré
voda 15 g
NA SÝROVOU PĚNU
želatina 2.7 g
plátková
krémový sýr 189 g
o pokojové teplotě
limetová šťáva 7 g
voda 20 g
bílek 77 g
krupicový cukr 29 g
limetová kůra
nastrouhaná, podle chuti
jahody 400 g
cca
bazalka hrst
2 PL
jahodové pyré lze nahradit rozmačkanými čerstvými jahodami
Na dokončení
jahody 4 ks
(na 6 skleniček)
máta
lístky na ozdobení

PŘIPRAVTE GANACHE


■ Plátkovou želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Bílou čokoládu nasypte do vyšší nádoby. Smetanu zahřejte, přidejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a pomocí ponorného mixéru zapracujte po částech do čokolády (obr. 1 a 2). Bazalku nakrájejte nahrubo (obr. 3) a spolu s limetkovou kůrou přidejte k čokoládě a důkladně promixujte (obr. 4).

■ Nechte zchladnout na cca 30–32°C a potom pomocí ponorného mixéru zapracujte pyré s vodou (obojí by mělo mít pokojovou teplotu). Ganache rozdělte do skleniček a dejte chladit na zhruba 2 hodiny.

UŠLEHEJTE SÝROVOU PĚNU


■ Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě, vymačkejte, dejte do misky a rozehřejte v mikrovlnce. Sýr promixujte s rozpuštěnou želatinou, limetkovou šťávou a vlažnou vodou (obr.5). Všechny ingredience by měly mít zhruba stejnou teplotu, nejlépe okolo 20°C).

■ Z bílků a cukru ušlehejte sníh.

■ Do ušlehaného sněhu zapracujte po třetinách sýrový krém (obr. 6). Nakonec přistrouhejte kůru z limetky (obr. 7). Připravenou pěnu přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte ji do skleniček (obr. 8). Dejte do lednice chladit.

PROMÍCHEJTE JAHODOVÝ SALÁT

■ Jahody nakrájejte na drobné kostičky (nechte si pár pěkných polovin na závěrečné ozdobení), přidejte bazalku, nasekanou nadrobno, a jahodové pyré. Promíchejte a salátek rozdělte do skleniček na sýrovou pěnu. Ozdobte lístky máty a polovinami jahod (obr. 9).

 

TEORIE

KRÉMY A PĚNY

  • MOUSSE neboli pěnu umíte z letošního dubnového čísla, ve kterém jste se učili dělat roztomilé malinové kostky s jogurtovou pěnou. Tentokrát vás Petra Stahlová naučí připravovat pěnu s čerstvým smetanovým sýrem jako lehký nepečený cheesecake!
  • GANACHE znáte z čísla 12/2017 kde posloužila jako náplň do makronek. V tomto receptu na cheesecake poslouží jako základ do skleniček, v druhém receptu na tropickou babu bude šlehaná.
  • CREMEUX, tedy krém, znáte z březnového čísla, kde jsme jím plnili tartaletky. Jeho základem je crème anglaise, který znáte z čísla 9/2017. Tentokrát se jej naučíte připravit bez smetany či mléka, jen s ovocným pyré.

 

Suroviny

  • Ovocná pyré koupíte v obchodech, jako je Makro, Monacoint nebo Almeco, kde seženete i pektin NH. Koupit se dají mražená i v tetrapaku. Nenahrazujte je rozmixovaným ovocem – mají standardní chuť, konzistenci i kvalitu, domácí pyré se bude chovat jinak.
  • Čokoláda. Její kvalita výrazně ovlivní výsledek, kupujte proto co nejkvalitnější.

 

ŽELATINA – prášková, nebo plátková?

  • PRÁŠKOVÁ želatina umožní mít v receptu přesně navážené množství vody. Cukráři ji mívají připravenou ve formě želatinové masy (viz obr. vpravo). Připravuje se smícháním želatiny a studené vody v poměru 1:6. Stačí promíchat a dát na 15 minut do lednice. Poté můžete masu rozpustit v horké tekutině (nad 40°C) nebo, pokud ji potřebujete zapracovat do studené složky, lze rozpustit v mikrovlnce.
  • PLÁTKOVÁ Plátková želatina je lepší volbou tam, kde je želatiny potřeba jen malé množství (1–2 gramy). Ve větším množství je vždy lepší želatina prášková, u které máte lepší přehled o množství absorbované vody. Použití plátkové želatiny je snadné – vložte plátky do většího množství ledové vody a nechte nabobtnat (cca 5–10 minut). Poté ji vymačkejte a stejně jako u práškové želatiny buď rozpusťte v horké tekutině, nebo rozehřejte v mikrovlnce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit