Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cheesecake s jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 6 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1350 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 133 g
Tuky 71 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží skleničky s limetkou, bazalkou a jahodami jsou to nejjednodušší, co můžete připravit na jakoukoli party. A chutnají skvěle!

Suroviny

GANACHE S BAZALKOU A LIMETKOU
plátková
bazalka 1,8 g
nastrouhaná
limetová šťáva 22 g
nebo limetkové pyré
voda 15 g
NA SÝROVOU PĚNU
plátková
o pokojové teplotě
limetová šťáva 7 g
voda 20 g
nastrouhaná, podle chuti
jahody 400 g
cca
bazalka hrst
2 PL
jahodové pyré lze nahradit rozmačkanými čerstvými jahodami
Na dokončení
(na 6 skleniček)
máta
lístky na ozdobení

Postup

1

PŘIPRAVTE GANACHE

Plátkovou želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Bílou čokoládu nasypte do vyšší nádoby. Smetanu zahřejte, přidejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a pomocí ponorného mixéru zapracujte po částech do čokolády (obr. 1 a 2). Bazalku nakrájejte nahrubo (obr. 3) a spolu s limetkovou kůrou přidejte k čokoládě a důkladně promixujte (obr. 4).

příprava želatiny

    2

    Nechte zchladnout na cca 30–32°C a potom pomocí ponorného mixéru zapracujte pyré s vodou (obojí by mělo mít pokojovou teplotu). Ganache rozdělte do skleniček a dejte chladit na zhruba 2 hodiny.

    připrava těsta

    3

    UŠLEHEJTE SÝROVOU PĚNU

    Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě, vymačkejte, dejte do misky a rozehřejte v mikrovlnce. Sýr promixujte s rozpuštěnou želatinou, limetkovou šťávou a vlažnou vodou (obr.5). Všechny ingredience by měly mít zhruba stejnou teplotu, nejlépe okolo 20°C).

    4

    Z bílků a cukru ušlehejte sníh.

    příprava sněhu

    5

    Do ušlehaného sněhu zapracujte po třetinách sýrový krém (obr. 6). Nakonec přistrouhejte kůru z limetky (obr. 7). Připravenou pěnu přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte ji do skleniček (obr. 8). Dejte do lednice chladit.

    plnění cheesecaků

    6

    PROMÍCHEJTE JAHODOVÝ SALÁT

    Jahody nakrájejte na drobné kostičky (nechte si pár pěkných polovin na závěrečné ozdobení), přidejte bazalku, nasekanou nadrobno, a jahodové pyré. Promíchejte a salátek rozdělte do skleniček na sýrovou pěnu. Ozdobte lístky máty a polovinami jahod (obr. 9).

    dokončení cheesecaků

    KRÉMY A PĚNY

    • MOUSSE neboli pěnu umíte z letošního dubnového čísla, ve kterém jste se učili dělat roztomilé malinové kostky s jogurtovou pěnou. Tentokrát vás Petra Stahlová naučí připravovat pěnu s čerstvým smetanovým sýrem jako lehký nepečený cheesecake!
    • GANACHE znáte z čísla 12/2017 kde posloužila jako náplň do makronek. V tomto receptu na cheesecake poslouží jako základ do skleniček, v druhém receptu na tropickou babu bude šlehaná.
    • CREMEUX, tedy krém, znáte z březnového čísla, kde jsme jím plnili tartaletky. Jeho základem je crème anglaise, který znáte z čísla 9/2017. Tentokrát se jej naučíte připravit bez smetany či mléka, jen s ovocným pyré.
         

    Suroviny

    • Ovocná pyré koupíte v obchodech, jako je Makro, Monacoint nebo Almeco, kde seženete i pektin NH. Koupit se dají mražená i v tetrapaku. Nenahrazujte je rozmixovaným ovocem – mají standardní chuť, konzistenci i kvalitu, domácí pyré se bude chovat jinak.
    • Čokoláda. Její kvalita výrazně ovlivní výsledek, kupujte proto co nejkvalitnější.
        

    ŽELATINA – prášková, nebo plátková?

    • PRÁŠKOVÁ želatina umožní mít v receptu přesně navážené množství vody. Cukráři ji mívají připravenou ve formě želatinové masy (viz obr. vpravo). Připravuje se smícháním želatiny a studené vody v poměru 1:6. Stačí promíchat a dát na 15 minut do lednice. Poté můžete masu rozpustit v horké tekutině (nad 40°C) nebo, pokud ji potřebujete zapracovat do studené složky, lze rozpustit v mikrovlnce.
    • PLÁTKOVÁ Plátková želatina je lepší volbou tam, kde je želatiny potřeba jen malé množství (1–2 gramy). Ve větším množství je vždy lepší želatina prášková, u které máte lepší přehled o množství absorbované vody. Použití plátkové želatiny je snadné – vložte plátky do většího množství ledové vody a nechte nabobtnat (cca 5–10 minut). Poté ji vymačkejte a stejně jako u práškové želatiny buď rozpusťte v horké tekutině, nebo rozehřejte v mikrovlnce.

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2018/5

    Apetit magazín

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč