Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Cheesecake s jahodami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 6 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1350 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 133 g
Tuky 71 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží skleničky s limetkou, bazalkou a jahodami jsou to nejjednodušší, co můžete připravit na jakoukoli party. A chutnají skvěle!

Suroviny

GANACHE S BAZALKOU A LIMETKOU
želatina 0.7 g
plátková
bílá čokoláda 75 g
smetana ke šlehání 60 g
bazalka 1.8 g
limetová kůra 0.5 g
nastrouhaná
limetová šťáva 22 g
nebo limetkové pyré
voda 15 g
NA SÝROVOU PĚNU
želatina 2.7 g
plátková
krémový sýr 189 g
o pokojové teplotě
limetová šťáva 7 g
voda 20 g
bílek 77 g
krupicový cukr 29 g
limetová kůra
nastrouhaná, podle chuti
jahody 400 g
cca
bazalka hrst
2 PL
jahodové pyré lze nahradit rozmačkanými čerstvými jahodami
Na dokončení
jahody 4 ks
(na 6 skleniček)
máta
lístky na ozdobení

Postup

1

PŘIPRAVTE GANACHE

Plátkovou želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Bílou čokoládu nasypte do vyšší nádoby. Smetanu zahřejte, přidejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a pomocí ponorného mixéru zapracujte po částech do čokolády (obr. 1 a 2). Bazalku nakrájejte nahrubo (obr. 3) a spolu s limetkovou kůrou přidejte k čokoládě a důkladně promixujte (obr. 4).

příprava želatiny

    2

    Nechte zchladnout na cca 30–32°C a potom pomocí ponorného mixéru zapracujte pyré s vodou (obojí by mělo mít pokojovou teplotu). Ganache rozdělte do skleniček a dejte chladit na zhruba 2 hodiny.

    připrava těsta

    3

    UŠLEHEJTE SÝROVOU PĚNU

    Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě, vymačkejte, dejte do misky a rozehřejte v mikrovlnce. Sýr promixujte s rozpuštěnou želatinou, limetkovou šťávou a vlažnou vodou (obr.5). Všechny ingredience by měly mít zhruba stejnou teplotu, nejlépe okolo 20°C).

    4

    Z bílků a cukru ušlehejte sníh.

    příprava sněhu

    5

    Do ušlehaného sněhu zapracujte po třetinách sýrový krém (obr. 6). Nakonec přistrouhejte kůru z limetky (obr. 7). Připravenou pěnu přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte ji do skleniček (obr. 8). Dejte do lednice chladit.

    plnění cheesecaků

    6

    PROMÍCHEJTE JAHODOVÝ SALÁT

    Jahody nakrájejte na drobné kostičky (nechte si pár pěkných polovin na závěrečné ozdobení), přidejte bazalku, nasekanou nadrobno, a jahodové pyré. Promíchejte a salátek rozdělte do skleniček na sýrovou pěnu. Ozdobte lístky máty a polovinami jahod (obr. 9).

    dokončení cheesecaků

    KRÉMY A PĚNY

    • MOUSSE neboli pěnu umíte z letošního dubnového čísla, ve kterém jste se učili dělat roztomilé malinové kostky s jogurtovou pěnou. Tentokrát vás Petra Stahlová naučí připravovat pěnu s čerstvým smetanovým sýrem jako lehký nepečený cheesecake!
    • GANACHE znáte z čísla 12/2017 kde posloužila jako náplň do makronek. V tomto receptu na cheesecake poslouží jako základ do skleniček, v druhém receptu na tropickou babu bude šlehaná.
    • CREMEUX, tedy krém, znáte z březnového čísla, kde jsme jím plnili tartaletky. Jeho základem je crème anglaise, který znáte z čísla 9/2017. Tentokrát se jej naučíte připravit bez smetany či mléka, jen s ovocným pyré.
         

    Suroviny

    • Ovocná pyré koupíte v obchodech, jako je Makro, Monacoint nebo Almeco, kde seženete i pektin NH. Koupit se dají mražená i v tetrapaku. Nenahrazujte je rozmixovaným ovocem – mají standardní chuť, konzistenci i kvalitu, domácí pyré se bude chovat jinak.
    • Čokoláda. Její kvalita výrazně ovlivní výsledek, kupujte proto co nejkvalitnější.
        

    ŽELATINA – prášková, nebo plátková?

    • PRÁŠKOVÁ želatina umožní mít v receptu přesně navážené množství vody. Cukráři ji mívají připravenou ve formě želatinové masy (viz obr. vpravo). Připravuje se smícháním želatiny a studené vody v poměru 1:6. Stačí promíchat a dát na 15 minut do lednice. Poté můžete masu rozpustit v horké tekutině (nad 40°C) nebo, pokud ji potřebujete zapracovat do studené složky, lze rozpustit v mikrovlnce.
    • PLÁTKOVÁ Plátková želatina je lepší volbou tam, kde je želatiny potřeba jen malé množství (1–2 gramy). Ve větším množství je vždy lepší želatina prášková, u které máte lepší přehled o množství absorbované vody. Použití plátkové želatiny je snadné – vložte plátky do většího množství ledové vody a nechte nabobtnat (cca 5–10 minut). Poté ji vymačkejte a stejně jako u práškové želatiny buď rozpusťte v horké tekutině, nebo rozehřejte v mikrovlnce.

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2018/5

    Apetit magazín

    Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
    • Tipy a triky

    Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

    Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
    Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
    • Tipy a triky

    Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

    Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

    Obchod Apetit