Dort ze zakletého domu

Dort ze zakletého domu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort ze zakletého domu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (forma 18 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10691 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 1197 g
Tuky 558 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na svátek Všech svatých vylézají netopýři, pavouci, duchové a jiná havěť. Pojďte se s námi bát – nejlépe s pořádným kusem dortu!

Suroviny

máslo 225 g
pivo tmavé 250 ml
Guinness Extra Stout
kakao holandského typu 70 g
vejce 2 ks
velikosti L (nebo 2 vejce velikosti M a 1 žloutek)
zakysaná smetana 225 g
krupicový cukr 225 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
mouka špaldová hladká 125 g
mouka pšeničná hladká 150 g
jedlá soda 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.75 ČL
brusinkový džem
NA ČOKOLÁDOVOU GANACHE
tmavá čokoláda 400 g
kvalitní (aspoň 50%)
smetana ke šlehání 400 ml
NA PAVOUČÍ SÍŤ
marshmallows 8 ks

1 Připravte ganache. Čokoládu nasekejte a dejte do mísy, která pojme i smetanu. Smetanu rozehřejte, aby byla horká, a nalijte ji na čokoládu. Na chvíli mísu přikryjte a nechte stát. Sejměte poklici a rozmíchejte důkladně dohladka. Dejte do lednice alespoň na čtyři hodiny, ganache musí být před použitím vychlazená.

2 Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy vyložte pečicím papírem. V rendlíku rozehřejte máslo, přilijte pivo a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny, vsypte kakao, dobře promíchejte a odložte na 10 minut stranou. Pokud jsou ve směsi hrudky, krátce ji promixujte tyčovým mixérem. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou a poté přidejte zchladlou kakaovou směs a dobře promíchejte. Obě mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte přes jemné síto, abyste odstranili hrudky, a vsypte do tekutého základu. Míchejte dohladka a nalijte do připravené formy.

3 Pečte hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu není po vytažení suchá. Zhruba po 40 minutách pečení přikryjte kor- pus alobalem, aby dále netmavl. Nechte ho alespoň 30 minut chladnout ve formě a poté ho vyndejte a nechte dokonale vychladnout na mřížce.

4 Korpus seřízněte, aby byl rovný, a dvakrát ho vodorovně prokrojte. Na dortovou podložku, etažér či talíř položte první díl korpusu, potřete jej tenčí vrstvou brusinkové marmelády a naneste část ganache. Přiklopte druhým dílem korpusu, opět naneste marmeládu a krém. Nakonec přiklopte horním dílem. Boky i vršek dortu potřete zbylou ganache – nejlepší je udělat první zarovnávací vrstvu a dort uložit na 30 minut do lednice, aby ganache zatuhla. Pak špachtlí nebo stěrkou (případně paletovacím nožem) naneste zbytek krému na vršek i boky a dokonale jej uhlaďte.

5 Připravte pavoučí síť. Rozehřejte v mikrovlnné troubě marshmallows, trvá to cca 20–30 vteřin. Pokud mikrovlnku nemáte, použijte k rozpouštění žáruvzdornou mističku a vložte ji do trouby. Vznikne lepkavá, tekutá a velmi horká hmota. Po rozpuštění ji nechte chvilku zchladnout. Vyzkoušejte, zda je hmota akorát: Namočte do ní ukazováček a palec, zmáčkněte k sobě a zkuste prsty od sebe oddělit. Pokud se začnou tvořit vlákna, je hmota připravená. Do misky namočte špičky prstů obou rukou, přiložte je k sobě a roztahujte tak pavučinu. Naneste ji všemi směry na dort. Pokud hmota příliš ztuhne, opět ji rozehřejte. Dort můžete ozdobit pavouky či netopýry (díky marshmallows budou na dortu držet).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit