Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (101)
Do 30 minut Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6652 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 734 g
Tuky 364 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
krupicový cukr 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
jedlá soda 0.5
kakao 40 g
holandského typu
máslo 180 g
+ na vymazání formy
vejce 2 ks
velká
vanilkový extrakt 2 PL
zakysaná smetana 150 ml
Na polevu
máslo 80 g
tmavá čokoláda 180 g
kvalitní
moučkový cukr 300 g
javorový sirup 1 PL
zakysaná smetana 125 ml
vanilkový extrakt 1 PL

1 Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.

2 Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

3 Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.

4 Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.

NĚCO NAVÍC: Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit