0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4083 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 370 g
Tuky 230 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládu milujeme pro její hutnou, plnou chuť. V tomto koláči se skvěle odpíchne od svěžích pomerančů. Každé sousto se sladce rozpouští na jazyku. Neodolatelné!

Suroviny

1 bal
těsto křehké, chlazené
máslo 125 g
čokoláda 200 g
tmavá
vejce 5 ks
třtinový cukr 220 g
pomeranč 2 ks
vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra
mouka pšeničná hladká 70 g
kandovaná pomerančová kůra na proužky

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte těstem, propíchejte vidličkou, zakryjte ho pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a deset minut předpékejte. Pak sejměte papír s fazolemi a pečte ještě dalších deset minut.

2 Máslo a čokoládu rozpusťte. Vejce s cukrem promíchejte v ohnivzdorné misce, postavte ji nad kastrol s vroucí vodou a šlehejte, až směs začne tuhnout. V tu chvíli přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, pomerančovou kůru, šťávu a mouku.

3 Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte 15–20 minut tak, aby ztuhla. Vychlaďte. Hotový ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou; případně ho můžete poprášit kakaem holandského typu

 

Komentáře

Kateřina Fialová

Dobrý den, právě jsem zkusila tento koláč. Mám však dotaz. Náplň mi v jedné třetině koláče praskla. Objevila se puklina, která se ještě v troubě vzedmula. Koláč jsem tedy po 12 min pečení vyjmula, párátkem udělala do náplně dírky a vypustil se vzduch. Puklina splaskla, ale prasklina na koláči zůstala. Nevíte kde by mohl být problém? Také se mi náplň nevešla celá na koláč. Zbyla mi téměř polovina. Mám koláčovou formu s vyjímacím dnem s výškou okraje 25 mm. Tak nevím, zda by to mohlo hrát roli. Děkuji za radu. Katka Fialová

Martina Zajícová

Dobrý den, Katko,
nemyslíme, že byste někde udělala chybu nebo že by byl omyl v receptu. Spíše bychom řekli, že takto hutné čokoládové náplně budou mít tendenci praskat téměř vždy. Což jim ovšem určitě neubere na chuti :-). Možná by mohla pomoci nižší teplota v troubě a delší doba pečení (třeba cheesecakům tenhle přístup velmi svědčí). Určitě bychom před pečením propíchali korpus vidličkou, což doplníme i do textu. Formu bychom volili vyšší (zhruba 4 cm) nebo případně příště, když už máte se svou formou zkušenost, udělejte náplně polovinu. Doufáme, že jste si na koláči (i přes značně "dobrodružnou" přípravu) moc pochutnali. Mějte se krásně, Martina

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit