Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový koláč s pomeranči
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4266 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 362 g
Tuky 266 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládu milujeme pro její hutnou, plnou chuť. V tomto koláči se skvěle odpíchne od svěžích pomerančů. Každé sousto se sladce rozpouští na jazyku. Neodolatelné!

Související recepty

Suroviny

chlazené
máslo 125 g
tmavá čokoláda 200 g
vejce 5 ks
třtinový cukr 220 g
pomerančová šťáva
a nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte těstem, propíchejte vidličkou, zakryjte ho pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a deset minut předpékejte. Pak sejměte papír s fazolemi a pečte ještě dalších deset minut.

2

Máslo a čokoládu rozpusťte. Vejce s cukrem promíchejte v ohnivzdorné misce, postavte ji nad kastrol s vroucí vodou a šlehejte, až směs začne tuhnout. V tu chvíli přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, pomerančovou kůru, šťávu a mouku.

3

Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte 15–20 minut tak, aby ztuhla. Vychlaďte. Hotový ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou; případně ho můžete poprášit kakaem holandského typu

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Komentáře

19.10.2016 23:38

Dobrý den, právě jsem zkusila tento koláč. Mám však dotaz. Náplň mi v jedné třetině koláče praskla. Objevila se puklina, která se ještě v troubě vzedmula. Koláč jsem tedy po 12 min pečení vyjmula, párátkem udělala do náplně dírky a vypustil se vzduch. Puklina splaskla, ale prasklina na koláči zůstala. Nevíte kde by mohl být problém? Také se mi náplň nevešla celá na koláč. Zbyla mi téměř polovina. Mám koláčovou formu s vyjímacím dnem s výškou okraje 25 mm. Tak nevím, zda by to mohlo hrát roli. Děkuji za radu. Katka Fialová

20.10.2016 15:23

Dobrý den, Katko,
nemyslíme, že byste někde udělala chybu nebo že by byl omyl v receptu. Spíše bychom řekli, že takto hutné čokoládové náplně budou mít tendenci praskat téměř vždy. Což jim ovšem určitě neubere na chuti :-). Možná by mohla pomoci nižší teplota v troubě a delší doba pečení (třeba cheesecakům tenhle přístup velmi svědčí). Určitě bychom před pečením propíchali korpus vidličkou, což doplníme i do textu. Formu bychom volili vyšší (zhruba 4 cm) nebo případně příště, když už máte se svou formou zkušenost, udělejte náplně polovinu. Doufáme, že jste si na koláči (i přes značně "dobrodružnou" přípravu) moc pochutnali. Mějte se krásně, Martina

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...