Čokoládová "nutela" s pomerančem

Čokoládová "nutela" s pomerančem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládová "nutela" s pomerančem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 650 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 144 g
Tuky 156 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když si čokoládovou pomazánku (nebo cokoli jiného) uděláte doma, víte, co jste do ní dali, a dopřejete si samé dobré věci. Je pak už jen na vás, jestli budete pomazánku snídat, či mlsat jen tak ze sklenice. 

Suroviny

tmavá čokoláda 360 g
40% kakaové hmoty
mléko 250 ml
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra
pomerančová šťáva 60 ml
chleba bílý
k podávání, lze nahradit brioškou

1 Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte ji do mísy odolné vůči teplu. V rendlíku zahřejte mléko a nastrouhanou pomerančovou kůru těsně pod bod varu. Přeceďte na čokoládu a rozmíchejte. Vmíchejte pomerančovou šťávu a vlijte do sterilizovaných sklenic. Uchovávejte v chladničce a mažte na bílé pečivo nebo jezte jen tak samotné. 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:

Klasická ,nutela‘

Najemno rozmixujte 200g loupaných opražených lískových oříšků. Přidejte 50g tmavé čokolády (70% kakaové hmoty) rozpuštěné a trochu zchladlé, 2 lžíce kakaa holandského typu a 2 lžíce moučkového cukru. Rozmixujte dohladka. V uzavřených skleničkách vydrží v chladničce alespoň měsíc.

Pekanové ořechy & javorový sirup

Na plech rozprostřete 2 hrnky pekanových ořechů a v troubě při 180°C pražte 5–10 minut. Až zchladnou, rozmixujte najemno, přidejte 2 lžíce javorového sirupu a 1–2 lžíce jemného rostlinného oleje a mixujte 5–10 minut, na homogenní pastu. V uzavřených skleničkách vydrží týden při pokojové teplotě, v chladu měsíc.

Mandle & banány

Do kuchyňského robotu dejte 250g mletých mandlí, 3 lžíce kakaa holandského typu, půl lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce medu, 1 zralý banán, 1,5 lžíce vody, 1,5 lžíce slunečnicového oleje, 60ml sójového mléka. Mixujte 5 minut dohladka, seškrabujte nerozmělněné kousky ze stěn nádoby. V uzavřených skleničkách vydrží v chladničce týden. 

Arašídy & čokoláda

Najemno rozmixujte 1 hrnek nesolených loupaných arašídů. Přidejte 1 lžíci jemného rostlinného oleje, promixujte. Přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a 60g třtinového cukru, promixujte. Rozehřejte 1/2 hrnku nahrubo nasekané čokolády na vaření a přimíchejte ji do směsi. Vydrží týden při pokojové teplotě, v chladničce měsíc. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit