Obalované králičí řízky

Obalované králičí řízky

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do hodiny Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5127 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 692 g
Tuky 146 g
Vláknina 230 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králíka na smažení můžete marinovat vykostěného, anebo porce králíka s kostí napřed povařit – jako my.

 

Související recepty

Cordon Bleu

Oběd pro rytíře – název Cordon Bleu dříve oz...

Suroviny

králičí maso 2 ks
naporcovaní
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 4 ks
mléko 125 ml
rohlíky 5 ks
čerstvý, na strouhanku
olej
na smažení, např. rýžový
citron
k podávání
aïoli česneková majonéza
Na vaření
šalvěj 5
česnek 1
oloupané stroužky
víno bílé 500 ml
kvalitní
vývar kuřecí 500 ml

1 Do velkého hrnce vložte králičí porce a přísady na vaření. Přilijte vodu, aby byl králík potopený. Zahřejte na středním ohni a přiklopené tak, aby mohla unikat pára, vařte asi 1,5 hodiny do změknutí masa. Králíka vylovte a nechte zchladnout; vývar sceďte (lze ho zamrazit na později – hodí se tam, kam drůbeží vývar).

2 Porce obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s mlékem a v prosáté strouhance. 

3 Ve vyšší vrstvě oleje zahřátého na 190 °C (kostka chleba v něm zezlátne za půl minuty) řízky 3–4 minuty smažte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách a podávejte s česnekovou majonézou a citronem.

NĚCO NAVÍC
Na česnekovou majonézu prošlehejte v robotu 4 žloutky, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 stroužek česneku, rozdrcený, a 2 lžíce citronové šťávy, aby vznikla stejnoměrná směs. Pak opatrně přilévejte 500 ml olivového oleje a stále šlehejte, až vznikne hustá majonéza.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit