Světová chuť cukety

Ratatouille
ZDROJ: Stijn Nieuwendijk/Flickr
sdílet:

Přemýšlíte někdy, kam s cuketou? Odpověď zní - kamkoli! Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu u nás i ve světě. Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Víte, v jakých světových pokrmech hraje cuketa hlavní roli?

Francouzské ratatouille

Ratatouille je možná nejproslulejší francouzský zeleninový pokrm. Základem ratatouille jsou rajčata, česnek, cibule, cuketa, lilek, paprika, okurka a koření - zejména bazalka a tymián. Do pokrmu ale můžete použít i další druhy zeleniny, například brambory.

Setkat se můžete celkem se třemi základními podobami ratatouille:

  1. Míchané ratatouille – jednotlivé druhy zeleniny se nakrájejí, smíchají a společně upečou.
  2. Ratatouille s omáčkou – část ingrediencí se nakrájí a navrství, a z druhé části, která většinou zahrnuje rajčata, cibuli a česnek, se připraví omáčka. Zelenina se pak zapéká v misce zalitá omáčkou.
  3. Confit byaldi – tuto verzi známe z animovaného filmu Ratatouille, kde ji vařil krysák Remy. Zelenina se krájí na kolečka, ve vrstvách se skládá do zapékací misky a nechá se konfitovat asi 3 hodiny v troubě. Autorem této varianty je francouzský šéfkuchař Michele Guérard.

Balkánská musaka

Musaka je zapékaný pokrm typický pro balkánskou kuchyni. Připravuje se z několika vrstev, které většinou tvoří:

  • brambory
  • mleté maso (jehněčí nebo hovězí)
  • cuketa, rajčata, lilek
  • bešamel navrch (z másla, hladké mouky, mléka a sýru)

Typickou chuť musace dodává skořice a muškátový oříšek.

Pokud přípravě této pochoutky věnujete svůj čas, nebudete litovat. Už vůně linoucí se z trouby při pečení nenchá nikoho na pochybách, že se chystá něco delikátního.

Blízkovýchodní baba ganoush

Baba ganoush [čti babaganuš] je dip z pečených lilků a pochází z Blízkého východu. Kde se v něm vezmou cukety? Můžete jimi nahradit lilky.

  • Najdete ho tak například v arménské, egyptské, izraelské či libanonské kuchyni. Podává se s arabským chlebem nebo jako dip k masu.
  • Základem jsou pečené a rozmixované lilky, pasta tahini, česnek, římský kmín, olivový olej, citrónová šťáva a koriandr.
  • Výborně chutná také připravený z cukety.

Cuketový baba ganoush

Připravte si:

  • 3 cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • mletý římský kmín
  • mletý koriandr (případně i čerstvý na ozdobení)
  • šťávu z půlky citrónu
  • olivový olej
  • sůl
  1. Cukety nakrájejte na kousky, potřete olivovým olejem, trochu osolte a pečte v troubě rozehřáté na 220 °C, asi 20 minut, dokud cukety nezezlátnou. Během pečení cukety jednou obraťte.
  2. Cukety nechte vychladit. Poté je přemístěte do mixéru spolu s citrónovou šťávou, česnekem, tahini, solí a olivovým olejem.
  3. Dle chuti okořeňte římským kmínem a koriandrem.
  4. Podávejte pokapané olivovým a posypané čerstvým koriandrem.

Italské lasagne

Stejně jako boloňské ragú pochází i lasagne z italské Bologni. Slovo lasagne odkazuje na specifické těstoviny, které mají tvar širokých plátů i na pokrm, který se z nich připravuje. V něm jsou těstoviny prokládány náplněmi a sýrem, přelity bešamelem s vrstvou sýra a zapečeny v troubě.

Jaké náplně jsou pro lasagne typické?

  • boloňské ragú
  • ricotta a špenát
  • houby
  • zeleninová směs z cukety, lilku a rajčat

Chcete-li odlehčenou verzi, můžete lasagne zcela vynechat a nahradit je tenkými plátky cukety.

Cuketové lasagne

Více

Další cuketovou inspiraci ovoněnou světem najdete níže.

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit