Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa

Přemýšlíte, kam s cuketou? Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Mezi ty populární se řadí cuketová polévka či těstoviny. Cuketa ale hraje roli i v mnohem originálnějších pokrmech! Pod článkem jich najdete celou řadu.
Francouzské ratatouille
Ratatouille je možná nejproslulejší francouzský zeleninový pokrm. Základem ratatouille jsou rajčata, česnek, cibule, cuketa, lilek, paprika, okurka a koření – zejména bazalka a tymián. Do pokrmu ale můžete použít i další druhy zeleniny, například brambory.
Setkat se můžete celkem se třemi základními podobami ratatouille:
- Míchané ratatouille – jednotlivé druhy zeleniny se nakrájejí, smíchají a společně upečou.
- Ratatouille s omáčkou – část ingrediencí se nakrájí a navrství, a z druhé části, která většinou zahrnuje rajčata, cibuli a česnek, se připraví omáčka. Zelenina se pak zapéká v misce zalitá omáčkou.
- Confit byaldi – tuto verzi známe z animovaného filmu Ratatouille, kde ji vařil krysák Remy. Zelenina se krájí na kolečka, ve vrstvách se skládá do zapékací misky a nechá se konfitovat asi 3 hodiny v troubě. Autorem této varianty je francouzský šéfkuchař Michele Guérard.
Balkánská musaka
Musaka je zapékaný pokrm typický pro balkánskou kuchyni. Připravuje se z několika vrstev, které většinou tvoří:
- brambory
- mleté maso (jehněčí nebo hovězí)
- cuketa, rajčata, lilek
- bešamel navrch (z másla, hladké mouky, mléka a sýru)
Typickou chuť musace dodává skořice a muškátový oříšek.
Pokud přípravě této pochoutky věnujete svůj čas, nebudete litovat. Už vůně linoucí se z trouby při pečení nenchá nikoho na pochybách, že se chystá něco delikátního.
Mexické quesadilly
Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka.
- Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
- Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
- Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, neroluje.
V našem receptu je doplněná o nastrouhanou cuketu. Jídlo budete mít hotové téměř bez vaření!
Italské lasagne
Stejně jako boloňské ragú pochází i lasagne z italské Bologni. Slovo lasagne odkazuje na specifické těstoviny, které mají tvar širokých plátů i na pokrm, který se z nich připravuje. V něm jsou těstoviny prokládány náplněmi a sýrem, přelity bešamelem s vrstvou sýra a zapečeny v troubě. Chcete-li odlehčenou verzi, můžete lasagne zcela vynechat a nahradit je tenkými plátky cukety.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food