Musaka s cuketou
Do 50 minut
Velmi snadné
Přemýšlíte, kam s cuketou? Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Mezi ty populární se řadí cuketová polévka či těstoviny. Cuketa ale hraje roli i v mnohem originálnějších pokrmech! Pod článkem jich najdete celou řadu.
Ratatouille je možná nejproslulejší francouzský zeleninový pokrm. Základem tradičního ratatouille jsou rajčata, česnek, cibule, cuketa, lilek, paprika, okurka a koření – zejména bazalka a tymián. Do pokrmu ale můžete použít i další druhy zeleniny, například brambory.
Setkat se můžete celkem se třemi základními podobami ratatouille:
Musaka je zapékaný pokrm typický pro balkánskou kuchyni. Připravuje se z několika vrstev, které většinou tvoří:
Typickou chuť musace dodává skořice a muškátový oříšek. Pokud přípravě této pochoutky věnujete svůj čas, nebudete litovat. Už vůně linoucí se z trouby při pečení nenchá nikoho na pochybách, že se chystá něco delikátního.
Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka – tortilla.
V našem receptu je doplněná o nastrouhanou cuketu. Jídlo budete mít hotové téměř bez vaření!
Stejně jako boloňské ragú pochází i lasagne z italské Bologni. Slovo lasagne odkazuje na specifické těstoviny, které mají tvar širokých plátů i na pokrm, který se z nich připravuje. V něm jsou těstoviny prokládány náplněmi a sýrem, přelity bešamelem s vrstvou sýra a zapečeny v troubě. Chcete-li odlehčenou verzi, můžete lasagne zcela vynechat a nahradit je tenkými plátky cukety.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food