0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa

Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa
ZDROJ: Apetit

Přemýšlíte, kam s cuketou? Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Mezi ty populární se řadí cuketová polévka či těstoviny. Cuketa ale hraje roli i v mnohem originálnějších pokrmech! Pod článkem jich najdete celou řadu.

Francouzské ratatouille

Ratatouille je možná nejproslulejší francouzský zeleninový pokrm. Základem ratatouille jsou rajčata, česnek, cibule, cuketa, lilek, paprika, okurka a koření  zejména bazalka a tymián. Do pokrmu ale můžete použít i další druhy zeleniny, například brambory.

Setkat se můžete celkem se třemi základními podobami ratatouille:

  1. Míchané ratatouille – jednotlivé druhy zeleniny se nakrájejí, smíchají a společně upečou.
  2. Ratatouille s omáčkou – část ingrediencí se nakrájí a navrství, a z druhé části, která většinou zahrnuje rajčata, cibuli a česnek, se připraví omáčka. Zelenina se pak zapéká v misce zalitá omáčkou.
  3. Confit byaldi – tuto verzi známe z animovaného filmu Ratatouille, kde ji vařil krysák Remy. Zelenina se krájí na kolečka, ve vrstvách se skládá do zapékací misky a nechá se konfitovat asi 3 hodiny v troubě. Autorem této varianty je francouzský šéfkuchař Michele Guérard.

Balkánská musaka

Musaka je zapékaný pokrm typický pro balkánskou kuchyni. Připravuje se z několika vrstev, které většinou tvoří:

  • brambory
  • mleté maso (jehněčí nebo hovězí)
  • cuketa, rajčata, lilek
  • bešamel navrch (z másla, hladké mouky, mléka a sýru)

Typickou chuť musace dodává skořice a muškátový oříšek.

Pokud přípravě této pochoutky věnujete svůj čas, nebudete litovat. Už vůně linoucí se z trouby při pečení nenchá nikoho na pochybách, že se chystá něco delikátního.

Mexické quesadilly

Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka.

  • Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
  • Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
  • Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, neroluje.

V našem receptu je doplněná o nastrouhanou cuketu. Jídlo budete mít hotové téměř bez vaření!

Italské lasagne

Stejně jako boloňské ragú pochází i lasagne z italské Bologni. Slovo lasagne odkazuje na specifické těstoviny, které mají tvar širokých plátů i na pokrm, který se z nich připravuje. V něm jsou těstoviny prokládány náplněmi a sýrem, přelity bešamelem s vrstvou sýra a zapečeny v troubě. Chcete-li odlehčenou verzi, můžete lasagne zcela vynechat a nahradit je tenkými plátky cukety.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Obchod Apetit