Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Delikátní uzené s čočkou
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2234 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 273 g
Tuky 72 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahodná a léty chuťově osvědčená kombinace má jedinou chybu – nesmíte se jí oddávat moc často.

Suroviny

uzené
rozčtvrcená
mrkev 2 ks
podélně rozpůlené
příčně rozkrojené na třetiny
tymián
Na čočku
čočka 250 g
hnědá nebo zelená
nadrobno
velká
řapíkatý celer 1 ks
petrželka 1 PL
pepř

Postup

1

Než začnete vařit, spařte kolena a zbavte je nečistot. Jednoduše je vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte minutu vařit.

2

Pak hrnec opatrně dopravte ke dřezu a slijte vodu. Ovařená kolena poté osvěžte tekoucí studenou vodou, nakonec vodu z hrnce vylijte.

3

Teď můžete začít vařit. K vepřovému přidejte do hrnce cibuli, mrkev i celerové řapíky, tymián a bobkový list. Zalijte čerstvou studenou vodou a přiveďte k mírnému varu. Teď můžete hrnec přiklopit a uzená kolena zvolna 3 hodiny vařit.

4

Maso je správně uvařené, když se snadno odděluje od kostí. Hrnec sejměte z plamene a obsah nechte alespoň patnáct, ale nejlépe 30 minut odpočívat, aby bylo maso pěkně měkké.

5

Pak kolena vyjměte a nechte zchladnout natolik, aby se vám s nimi pohodlně pracovalo. Slijte 900 ml vývaru a dejte stranou. Zbývající vývar uschovejte.

6

Je čas pustit se do přípravy čočky. Přebranou čočku nejprve vsypte do hrnce s vroucí vodou, pak slijte přes cedník a propláchněte tekoucí studenou vodou. Tím čočku nejen dokonale vypláchnete, ale urychlí se i samotné vaření.

7

Máslo rozpusťte ve středně velkém rendlíku. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celerový řapík. Přiklopte a nechte 5–6 minut dusit.

8

Pak vsypte čočku a vlijte 900 ml vývaru (pokud se vám příčí použití vývaru z uzeného masa, použijte jiný, třeba zeleninový nebo kuřecí). Čočku přiveďte k varu a vařte cca 30 minut doměkka – občas zkontrolujte, případně dolijte vývar. Výsledná čočka by měla být sypká, ale měkká, bez zbytečné vody okolo.

9

Zhruba 10 minut před tím, než by čočka měla být dovařená, vykostěte uvařená uzená kolena a zbavte je tuku a kůží – měli byste získat hromádku čistého masa. To nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Vmíchejte do uvařené čočky spolu s petrželkou. Důkladně opepřete, případně zvlhčete trochou vývaru. Podávejte.

4 tipy pro ještě větší úspěch

  • Uzená kolena namočte přes noc do studené vody a uložte do chladu. Druhý den je slijte, opláchněte studenou vodou a spařte stejně jako výše.
  • Vařte opravdu tak dlouho, jak je uvedeno v receptu, jen tak se doberete dokonalého výsledku.
  • Nejlepší čočka do tohoto receptu je francouzská zelená z Puy, ale to neznamená, že nemůžete vařit z té, kterou máte zrovna doma.
  • Když na to přijde, nemusíte se mořit s krájením zeleniny do čočky nadrobno, můžete klidně vařit větší kousky – je to jen otázka vzhledu konečného jídla.

A ještě můžete přidat

  • Na konci vaření vmíchejte do čočky pár nasekaných rajčat.
  • Před podáváním vmíchejte pár lžic zakysané smetany.

Co můžete udělat předem
Uzená kolena můžete uvařit dva dny dopředu. Nechte je vychladnout ve  vývaru, pak je vyjměte a dejte do chladničky. Vývar slijte a dejte rovněž chladit. Než začnete vařit čočku, oberte maso a ohřejte vývar. Maso ohřejte s čočkou v bodu 5, podle potřeby přidejte vývar navíc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín