Suroviny
smetana ke šlehání
500
ml
citron
1
ks
Postup
1
Do kastrůlku nalejte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli nalejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte.
2
Pak zhasněte oheň, smetanu nechte asi 10 minut odstát. Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pláténky.
3
Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat.
4
A co pak? Mascarpone podávejte třeba jen tak s jahodami nebo se pusťte do tiramisu.
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com