Úžasné šalotky s balzamikovým octem uvítáte při grilování nebo k obložené míse při posezení s přáteli.
Suroviny
šalotka
1,5
kg
lze nahradit perlovými cibulkami
vinný ocet bílý
1
l
olivový olej
150
ml
třtinový cukr
140
g
sůl
1
PL
pepř mletý
1
ČL
drcený
bazalka
2
hrst
balzamikový ocet
100
ml
Postup
1
1 Dejte šalotky do velké mísy či hrnce a spařte je vroucí vodou. Nechte minutu stát a pak sceďte. Až šalotka zchladne tak, že ji půjde vzít do ruky, oloupejte ji.
2 Nyní připravte nálev. Vinný ocet, olivový olej, 600 ml vody, třtinový cukr, sůl, pepř a bazalku přiveďte v hrnci k varu. Ztlumte a nechte zvolna probublávat asi tři minuty. Přidejte šalotky a zvolna vařte osm až deset minut do změknutí. Děrovanou naběračkou vyberte z hrnce cibulky i bazalku a přemístěte je do zavařovacích sklenic. Zbylou tekutinu vařte zprudka ještě pět minut. Vypněte a vmíchejte balzamikový
ocet.
3 Nálevem zalijte šalotky, uzavřete sklenice a nechte odpočívat na chladném a temném místě aspoň tři dny. Pokud budete při ochutnávání dodržovat hygienu a vždy si vezmete na nabírání čistý nůž nebo lžičku, vydrží nejméně tři měsíce.
2 Nyní připravte nálev. Vinný ocet, olivový olej, 600 ml vody, třtinový cukr, sůl, pepř a bazalku přiveďte v hrnci k varu. Ztlumte a nechte zvolna probublávat asi tři minuty. Přidejte šalotky a zvolna vařte osm až deset minut do změknutí. Děrovanou naběračkou vyberte z hrnce cibulky i bazalku a přemístěte je do zavařovacích sklenic. Zbylou tekutinu vařte zprudka ještě pět minut. Vypněte a vmíchejte balzamikový
ocet.
3 Nálevem zalijte šalotky, uzavřete sklenice a nechte odpočívat na chladném a temném místě aspoň tři dny. Pokud budete při ochutnávání dodržovat hygienu a vždy si vezmete na nabírání čistý nůž nebo lžičku, vydrží nejméně tři měsíce.