Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí nudle s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1654 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 255 g
Tuky 66 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zhmotněná nostalgie, dětství na talíři, pohádka mládí... Říkejte tomu, jak chcete, protože nudle s mákem jsou tohle všechno a ještě mnohem víc! 

Suroviny

+ na podsypání
sůl 1 špetka
+ na vaření nudlí
vejce 2 ks
mák mletý 100 g
nejlepší je čerstvě umletý
rozpuštěné, na polití

Postup

1

Na pracovní plochu udělejte z mouky hromádku a uprostřed vytvořte hlubší důlek. Do důlku vsypte sůl a rozklepněte vejce. Pomocí vidličky prošlehejte vejce s troškou mouky. Postupně zapracovávejte mouku od krajů ke středu důlku. Jakmile těsto drží trochu pohromadě, začněte hmotu zpracovávat a hníst rukama: podle potřeby můžete přidat malé množství vody nebo mouky. 

2

Rukama vypracujte těsto do hladkého bochánku, přiklopte jej miskou a nechte 10 minut odpočívat. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto vyválejte na co nejtenčí placku, silnou zhruba 1 mm. Pokud ho máte, můžete použít i strojek na těstoviny. Ostrým nožem nakrájejte na stejnoměrné pruhy a ty pak na široké nudle, ale můžete i na flíčky. 

3

Ve velkém hrnci rozehřejte vodu, mírně ji osolte a těstoviny vařte zhruba 3 minuty – doměkka, ale aby nebyly rozvařené. Mezitím smíchejte v misce mák s cukrem. Nudle sceďte, rozdělte na talíře a horké posypte mákem s cukrem a polijte máslem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...