Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové vdolečky s mákem
Bramborové vdolečky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové vdolečky s mákem

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3473 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 516 g
Tuky 134 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pekla vdolky z bílý mouky, sypala je perníkem, házela je Honzíkovi otevřeným okýnkem... Při přípravě téhle večeře vám mohou asistovat i děti, vykrajování skleničkou je bude zaručeně bavit!

Suroviny

středně velké, uvařené ve slupce
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
nebo podle potřeby
na opékání
mák mletý 1 hrnek
mléko 1 hrnek
rozpuštěné, na polití
na poprášení

Postup

1

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku podle potřeby. Zpracujte na hladké těsto a vyválejte na placku silnou asi půl centimetru. Skleničkou pak vykrajujte kolečka a opékejte je na sádlem mírně omaštěné pánvi. Hotové vdolečky ukládejte na talíř.

2

Za stálého míchání vařte mák s mlékem do zhoustnutí, na závěr oslaďte cukrem. Vdolečky namažte nebo posypte mákem, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Vdolky můžete také namazat povidly nebo je podle lidové písně sypat strouhaným perníkem smíchaným s moučkovým cukrem. Díky tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je podávat i naslano jako placky, výborné budou, když do těsta zapracujete nakrájené škvarky či slaninu nebo když je nakonec posypete jemně nastrouhaným sýrem a budete podávat se salátem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Komentáře

26.02.2023 07:46
"Vdolečky" jsou moc dobré, jen jsem rozhodně nespotřebovala všechnu mouku. Ale záleží asi na typu brambor. Místo máku jsme měli s domácími hruškovými a švestkovými povidly, sypané tvarohem a posypané skořicovým cukrem.

Apetit magazín