Bramborové vdolečky s mákem

Bramborové vdolečky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové vdolečky s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3473 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 516 g
Tuky 134 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pekla vdolky z bílý mouky, sypala je perníkem, házela je Honzíkovi otevřeným okýnkem... Při přípravě téhle večeře
vám mohou asistovat i děti, vykrajování skleničkou je bude zaručeně bavit!

Suroviny

brambory 5 ks
středně velké, uvařené ve slupce
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
nebo podle potřeby
sádlo
na opékání
mák mletý 1 hrnek
mléko 1 hrnek
krupicový cukr 5 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné, na polití
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte sůl, vejce a mouku podle potřeby. Zpracujte na hladké těsto a vyválejte na placku silnou asi půl centimetru. Skleničkou pak vykrajujte kolečka a opékejte je na sádlem mírně omaštěné pánvi. Hotové vdolečky ukládejte na talíř.

2

Za stálého míchání vařte mák s mlékem do zhoustnutí, na závěr oslaďte cukrem. Vdolečky namažte nebo posypte mákem, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Vdolky můžete také namazat povidly nebo je podle lidové písně sypat strouhaným perníkem smíchaným s moučkovým cukrem. Díky tomu, že v těstě není žádný cukr, můžete je podávat i naslano jako placky, výborné budou, když do těsta zapracujete nakrájené škvarky či slaninu nebo když je nakonec posypete jemně nastrouhaným sýrem a budete podávat se salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit