Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jáhelné šišky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1907 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 296 g
Tuky 49 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle úžasnou kombinaci jáhel a máku můžete podávat jako hlavní jídlo i jako dezert. A pokud máte doma milovníka vydatných snídaní, není co řešit.

Suroviny

jáhly 150 g
syrové
sůl mořská
krupice kukuřičná 150 g
jemná
škrob 5 PL
kukuřičný, lze nahradit 1 sáčkem vanilkového pudinku
Na dokončení
mák celý 100 g
nebo ghí, množství podle potřeby
nebo rýžový, podle potřeby
nebo máta

Postup

1

Nachystejte mák. Lehounce ho nasucho opražte a pak pomelte v mlýnku na mák.

2

Jáhly uvařte doměkka se špetkou mořské soli v cca 500 ml vody, trvá to asi 20 minut. Nechte je vychladnout a smíchejte s kukuřičnou krupicí a škrobem či pudinkem. Rukama důkladně hněťte, až vypracujete tuhé těsto. Kdyby vám to nešlo, přidejte trošku vody nebo si lehce navlhčete ruce. Z těsta tvarujte malé úzké šišky. Když část jáhel rozmixujete, budou šišky jemnější a kompaktnější. Ale není to nutné.

3

Šišky krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Je důležité vytáhnout je hned, jak vyplavou, aby se nerozvařily. Odložte je, aby vychladly. Pak je opečte na másle s trochou sirupu a lehce zkaramelizujte. 

4

Připravené šišky dejte na talíře, posypte mákem, oslaďte sirupem a ozdobte lístky meduňky nebo máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...