Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

24 rajských polévek, které vás nadchnou

24 rajských polévek, které vás nadchnou
ZDROJ: Apetit

Existují stovky důvodů, proč si uvařit právě rajskou. Stačí na ni jen pár obyčejných surovin a chutná přímo dokonale. S minimem námahy připravíte během půl hodiny plný hrnec teplého jídla, které můžete nekonečně obměňovat. 

Čerstvá rajčata, nebo z konzervy?

  • V letní sezoně použijte čerstvá, sladká, vyzrálá rajčata. Nemusí být nejkrásnější, hravě zde zpracujete i nedokonalé plody.
  • Mimo sezonu sáhněte do spíže pro plechovku s loupanými rajčaty, polévce dodají letní barvu i chuť jako rajčata čerstvá. Labužníci doporučují odrůdu San Marzano, její podlouhlé plody se pyšní vysokým podílem dužiny.
  • Stejně dobrou službu udělá rajčatové pyré, které se připravuje z loupaných, nezahušťovaných rajčat. Někdy se prodává pod názvem passata. Protlakem ho ale nenahrazujte.
  • Koncentrát (rajčatový protlak), který vzniká odpařováním rajčatového pyré, použijte, pokud chcete chuť polévky zvýraznit, ne však jako základ. Nejlepší je doppio concentrato – 2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu.

Zahustit, nebo ne?

Pokud polévku uvaříte z dostatečného množství rajčat nebo rajčatového pyré, bude příjemně hustá i bez dodatečného zahuštění.

  • Pokud ale máte rajskou rádi hladší, jemnější, zaprašte zeleninu během opékání hladkou moukou, poté vše zalijte studenou tekutinou.
  • Jíšku k zahuštění si můžete připravit i zvlášť. Do vroucí polévky přidávejte vždy jíšku vychladlou. Povařte ji nejméně 10 minut, aby ztratila moučnou chuť.

Jak rajčatový krém ochutit

Základní postup nabízí mnohá vylepšení, ať už kořením, bylinkami nebo další zeleninou. Pokud chcete rajskou jako ‚od maminky‘, udělejte ji na základu kořenové zeleniny, lehce ji doslaďte a z koření přidejte bobkový list, nové koření, černý pepř, skořici, kardamom, badyán a strouhanou citronovou kůru.

Snadných obměn docílíte dalším kořením a bylinkami.

  • Středomořsky chutná rajčatová polévka s oreganem, olivovým olejem a hoblinkami parmazánu.
  • Mexiko i Asii vám připomene rajčatová polévka s chilli papričkami, limetou a nasekanou natí koriandru.

S čím polévku podávat

Rajskou podávejte s těstovinami, kuskusem nebo vařenou rýží. Připravit si můžete také vlastní těstovinové kapání, plněné těstoviny nebo nočky.

  • Všechny vložky do polévky vařte zvlášť a do rajské přidávejte až přímo na talíři. Polévka vařená rovnou s nimi by byla blátivá.

K rajské se výborně hodí i krutonky ze staršího pečiva. Zkusit můžete také originální batátové krutonky nebo opečenou kukuřičnou polentu.

Pro vydatnější jídlo zkuste variaci na francouzskou cibulačku a opečte si k rajské topinku.

  • Plátek chleba opečte na tuku, potřete syrovým česnekem, posypte sýrem a zapečte, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Podávejte s polévkou, nebo topinku položte přímo doprostřed talíře, jako se to dělá u cibulačky.

Další snadné obměny

Základní rajskou polévku také snadno obměníte chutným zdobením.

  • Ozdobte ji na talíři olivovým olejem, pár kapkami balzamikového octa a hoblinkami parmazánu.
  • Pokapejte ji sladkou smetanou nebo na ni lžičkou udělejte kapku ze zakysané smetany a ozdobte lístky čerstvé bazalky.
  • Polévku podávejte s kousky mozzarelly a lístky bazalky zakápnutými olivovým olejem.
  • Ozdobte rajskou bylinkovým pestem a posypte ji opraženými oříšky (piniovými, mandlemi, vlašskými…).

Ohřívaná je lepší

Stejně jako mnohým jiným hustým polévkám i rajské vysloveně prospěje odležení a následné ohřátí. Při ohřívání ji hlídejte a míchejte, aby se u dna nepřichytla.

  • Polévku vždy skladujte v chladu, aby nezačala kysnout.
  • Rajská (bez zavářky) se dá také dobře zamrazit nebo zavařit do sklenice.

Zdroj informací: Bon Appetit, Edice Apetit – Polévky

Skryt pre seznam