Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí čerstvý sýr
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 31
Do 30 minut Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 940 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 100 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Námahu spojenou se sháněním syřidla a investici do teploměru vám domácí sýr stokrát vynahradí.

Suroviny

syřidlo 1 ČL
tekuté syřidlo
plnotučné čerstvé
sůl mořská 2 ČL

Postup

1

V malém čistém kastrůlku přiveďte k varu 60 ml vody. Vypněte a nechte zcela vychladnout. Vmíchejte syřidlo a dejte stranou. V jiném hrnci zahřívejte mléko. Použijte potravinářský teploměr, a až bude mléko ohřáté na 32 °C, sundejte ho z ohně. Vmíchejte vodu se syřidlem a jemně míchejte 5 minut; pak nechte 2 hodiny bez míchání stát. Jakmile má směs konzistenci pudinku, pokrájejte ji na kostky a přesuňte do síta vyloženého jednou vrstvou fáče ze zdravotnických potřeb. Dejte vykapat přes noc.

2

Pak zakruťte cípy fáče a utáhněte, abyste vytlačili syrovátku. Zformujte pravidelný ovál. Sejměte fáč, sýr osolte ze všech stran a dejte ho do plastové krabičky, neprodyšně uzavřete a uložte do lednice. Za 4 hodiny sůl všude rovnoměrně pronikne. Z uvedeného množství vyrobíte asi 400 g sýra; v lednici vydrží 2 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...