0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí čerstvý sýr

Domácí čerstvý sýr
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí čerstvý sýr

2.9 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 940 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 100 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Námahu spojenou se sháněním syřidla a investici do teploměru vám domácí sýr stokrát vynahradí.

Suroviny

syřidlo 1 ČL
tekuté syřidlo
mléko 2 l
plnotučné čerstvé
sůl mořská 2 ČL

1 V malém čistém kastrůlku přiveďte k varu 60 ml vody. Vypněte a nechte zcela vychladnout. Vmíchejte syřidlo a dejte stranou. V jiném hrnci zahřívejte mléko. Použijte potravinářský teploměr, a až bude mléko ohřáté na 32 °C, sundejte ho z ohně. Vmíchejte vodu se syřidlem a jemně míchejte 5 minut; pak nechte 2 hodiny bez míchání stát. Jakmile má směs konzistenci pudinku, pokrájejte ji na kostky a přesuňte do síta vyloženého jednou vrstvou fáče ze zdravotnických potřeb. Dejte vykapat přes noc.

2 Pak zakruťte cípy fáče a utáhněte, abyste vytlačili syrovátku. Zformujte pravidelný ovál. Sejměte fáč, sýr osolte ze všech stran a dejte ho do plastové krabičky, neprodyšně uzavřete a uložte do lednice. Za 4 hodiny sůl všude rovnoměrně pronikne. Z uvedeného množství vyrobíte asi 400 g sýra; v lednici vydrží 2 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit