Námahu spojenou se sháněním syřidla a investici do teploměru vám domácí sýr stokrát vynahradí.
Suroviny
Postup
V malém čistém kastrůlku přiveďte k varu 60 ml vody. Vypněte a nechte zcela vychladnout. Vmíchejte syřidlo a dejte stranou. V jiném hrnci zahřívejte mléko. Použijte potravinářský teploměr, a až bude mléko ohřáté na 32 °C, sundejte ho z ohně. Vmíchejte vodu se syřidlem a jemně míchejte 5 minut; pak nechte 2 hodiny bez míchání stát. Jakmile má směs konzistenci pudinku, pokrájejte ji na kostky a přesuňte do síta vyloženého jednou vrstvou fáče ze zdravotnických potřeb. Dejte vykapat přes noc.
Pak zakruťte cípy fáče a utáhněte, abyste vytlačili syrovátku. Zformujte pravidelný ovál. Sejměte fáč, sýr osolte ze všech stran a dejte ho do plastové krabičky, neprodyšně uzavřete a uložte do lednice. Za 4 hodiny sůl všude rovnoměrně pronikne. Z uvedeného množství vyrobíte asi 400 g sýra; v lednici vydrží 2 dny.