0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 134
Do hodiny Velmi snadné na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 720 g
Tuky 132 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct drobenkový koláč přesně tak, aby chutnal jako od babičky.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
máslo 125 g
studené
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový cukr 1 bal
vejce 2 ks
mléko 0.5 hrnku
citronová kůra 1 ČL
červený rybíz 4 hrnky
nebo lesní plody, mražené či čerstvé

Postup

1

Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení.

2

Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.

3

Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka.

4

Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.

5

Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.

TIPY & TRIKY

  • Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte.
  • Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti.
  • Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.

Související články

Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit