Hořčici oceníte nejen jako doplněk ke grilování. Poslouží i jako skvělá marináda na drůbež či vepřové maso.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce vložte dýni a česnek. Přidejte tekuté přísady, pak sypké, hořčici a nakonec koření. Důkladně promíchejte a na mírném plameni vařte odkryté cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se dýně nepřipálila.
Poté rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci (pokud je odolný proti poškrábání) nebo v jiné vhodné nádobě. Horkou hořčici plňte do čistých vypařených sklenic, uzavřete víčky a sterilizujte 30 minut na 80 °C. Zavařená hořčice vydrží ve spíži nejméně rok. Po otevření skladujte v lednici a snězte do 2–3 týdnů.
NĚCO NAVÍC
Autorka receptu, Štěpánka Pospíšilová, otestovala při výrobě řadu odrůd dýně. Hokkaido je škrobovitá, takže místo hořčice vznikne spíše pomazánka: na hořčici tedy přidejte maximálně třetinu Hokkaida. U máslové dýně dejte pozor na to, aby byla plně zralá, jinak nemá hořčice chuť ani barvu. Nejlepší poměr chuti a konzistence má Goliáš.