Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová hořčice s chutí orientu
Dýňová hořčice s chutí orientu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová hořčice s chutí orientu

4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 18–20 skleniček o objemu 210 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3383 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 448 g
Tuky 169 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hořčici oceníte nejen jako doplněk ke grilování. Poslouží i jako skvělá marináda na drůbež či vepřové maso. 

Související recepty

Suroviny

dýně Goliáš, případně směs Goliáše a Hokkaida, oloupaná, očištěná a nakrájená na kostičky na cca 2 x 2 cm (viz Něco navíc)
česnek 1 hlava
celá palice, stroužky oloupané
slunečnicový olej 150 ml
ocet 200 ml
sůl 60 g
hořčice plnotučná 200 g
hořčičné semínko 2 ČL
světlé
pepř celý 2 ČL
černý
garam masala 3 ČL
nebo tandoori masala

Postup

1

Do velkého hrnce vložte dýni a česnek. Přidejte tekuté přísady, pak sypké, hořčici a nakonec koření. Důkladně promíchejte a na mírném plameni vařte odkryté cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se dýně nepřipálila. 

2

Poté rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci (pokud je odolný proti poškrábání) nebo v jiné vhodné nádobě. Horkou hořčici plňte do čistých vypařených sklenic, uzavřete víčky a sterilizujte 30 minut na 80 °C. Zavařená hořčice vydrží ve spíži nejméně rok. Po otevření skladujte v lednici a snězte do 2–3 týdnů.

NĚCO NAVÍC
Autorka receptu, Štěpánka Pospíšilová, otestovala při výrobě řadu odrůd dýně. Hokkaido je škrobovitá, takže místo hořčice vznikne spíše pomazánka: na hořčici tedy přidejte maximálně třetinu Hokkaida. U máslové dýně dejte pozor na to, aby byla plně zralá, jinak nemá hořčice chuť ani barvu. Nejlepší poměr chuti a konzistence má Goliáš. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín