Tahle sladce pikantní zavařenina se v Itálii tradičně podává k vařenému masu. Světovou oblibu si však získala jako doplněk k sýrovému prkénku.
Suroviny
sušené meruňky
1
hrnek
tuhé, přepůlené
sušená jablka
½
hrnku
na plátky
sušené fíky
10
ks
pěkné, tuhé, rozčtvrcené
sušené brusinky
¼
hrnku
sušené třešně
½
hrnku
lze nahradit kandovanými
hruška
1
ks
tvrdá, čerstvá, oloupaná, vykrájená, na větší kostky
hořčičné semínko
1
PL
krupicový cukr
330
g
z 1 biocitronu, nastrouhaná
z 1 biopomeranče, nastrouhaná
ze 2 citronů
pomerančová šťáva
ze 2 pomerančů
hořčice anglická
70
g
nejlépe Colman’s
vinný ocet bílý
125
ml
Postup
1
Dejte ovoce, hořčičné semínko, cukr a citrusovou kůru do hrnce. Nalijte citrusovou šťávu do odměrky a dolijte vodou na 500 ml tekutiny celkem, vlijte do hrnce a přidejte hořčici i ocet.
2
Na středním plameni přiveďte k varu. Zprudka vařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se směs nepřipalovala.
3
Mostardu dejte do horkých čistých skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Ochutnejte nejdříve po týdnu. Po otevření uchovávejte v chladničce.
S ČÍM SI TO DÁT
Nejvíc chutná se zralým sýrem s bílou plísní na povrchu.