Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2774 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 125 g
Tuky 211 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká pochoutka z netradiční suroviny. Nebojte se dýně, je výborná.

Suroviny

dýně 1 ks
butternut, středně velká
moučkový cukr 100 g
máslo 100 g
+ trocha na vymazání formy
vejce 2 ks
mandle 200 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vrchovatá
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

1 Oloupejte dýni škrabkou na brambory, odřízněte stonek a spodní část. Dýni rozpulte a lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na asi centimetrové kostky. Uvařte je doměkka v napařovacím hrnci anebo v cedníku či pařáčku nad hrncem s vroucí vodou. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

2 Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

3 Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, nad kterou jste dýni napařovali, nebo mlékem.

4 Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. Podávejte s kopečkem šlehačky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Recept se mi libil,protoze je bez mouky, ale vubec se nepovedl. Byl moc vlhky a nepropekl se ani kdyz jsem pridavala dalsi a dalsi cas na peceni. Nakonec jsem ho rozhrabala a jsou z nej alespon succhary. Cim to bylo? Ze by tim, ze jsem pouzila hokaido a ne butternut nebo ze mlete mandle byly neloupane? Pak by to melo byt u receptu zdurazneno.

RADKA Zelinková

Dobrý den. Používat jsem maslovou dýni, místo mandlí vlasske ořechy a pekla jsem to snad více jak hodinu a Můj výtvor se vůbec neshoduje s vašim obrázkem. Je to blivajz. Fuj už nikdy více. Škoda tech ořechů.

Martina Zajícová

Dobrý den, Radko,
moc nás mrzí, že se koláč nevydařil. Bohužel v tomto případě záměnu ořechů opravdu nedoporučejeme. Naneštěstí jste se sama přesvědčila, že odlišné suroviny vedou k zcela odlišnému výsledku a úplně jiné struktuře koláče. Doufáme, že s dalšími recepty budete mít jen pozitivní zkušenosti. Přejeme příjemný start nového týdne, redakce Apetitu

Soňa Havlisová

Po přečtení komentářů jsem se receptu dost bála, ale velmi mě překvapil. Velmi dobrý, nadychany koláč. Já jej ještě vytunila kousky 85% čokolády a děti se mohly precpat k prasknutí a to jen tak nějaký koláč nesni. Super recept

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit