Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Džuveč

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma.

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H20M
Vaření 1:20
Maso Balkánská

Ingredience

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 2 větší cibule, nadrobno nakrájené
    • 2 mrkve, nakrájené na kolečka nebo na kostky
    • 2 stroužky česneku, utřené
    • 400 g vepřového masa, na kostky
    • 5–6 paprik (červená, žlutá, zelená), zbavených semen, nakrájených na proužky
    • sůl a mletý pepř
    • 400 g konzerva krájených rajčat
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 200 g (obyčejné) dlouhozrnné rýže (více viz Něco navíc)
    • čerstvá petrželka na ozdobení

Příprava jídla

1 Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.

2 Vsypte maso, papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte). Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.

3 Pak ochuťte paprikou a přilijte šťávu z rajčat. Doprostřed nasypte rýži a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte dalších 20 minut, dokud nebude rýže uvařená. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.

4 Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Plněné vinné listy z trouby

Rýžový pudink

Gumbo

Biryani

REKLAMA

Přidat komentář