0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bostonské pečené fazole

Bostonské pečené fazole

3.7 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2665 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 185 g
Tuky 138 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uzené maso není potřeba předvářet, protože se bude hodinu péct.

Suroviny

vepřová plec 600 g
uzená či kýta
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
na plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
fazole bílé 2
v konzervě
rajčatová passata - pyré 100 ml
javorový sirup 2 PL
melasa 1 PL
či tmavý třtinový cukr
hořčice mletá 2 ČL
viz Tipy & triky
worcesterská omáčka 1 ČL
skořice 1 špetka
mletá
vývar kuřecí 300 ml
či uzený, či zeleninový
sůl
a drcený pepř
chleba
k podavání

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Uzené nechte v celku, nebo rovnou nakrájejte na porce. V litinovém kastrolu na olivovém oleji 4 minuty opékejte maso ze všech stran, přidejte cibuli a česnek a opékejte další 3 minuty.

2 Přidejte rajčatové pyré, javorový sirup, melasu či cukr, hořčici, worcester a skořici. Zahřívejte pár minut a přilijte vývar, zamíchejte.

3 Zakryjte alobalem a pečte 50 minut. Pak odkryjte, přidejte scezené a propláchnuté fazole, opepřete, případně osolte a pečte ještě asi 10–15 minut, aby omáčka zhoustla a maso zezlátlo. Během dopékání přelévejte šťávou. Podávejte s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Zkuste to jako američtí přistěhovalci! Tradiční, delší, ale dokonalá varianta je, že přidáte na začátku spolu s masem asi 400 g suchých fazolí namočených přes noc a scezených. Pak se pokrm musí péct 4 hodiny za občasného podlévání dalším vývarem, pokud je to potřeba.

TIPY & TRIKY

  • Zkuste tradiční variantu jako průkopníci přibyvší do Ameriky. Ráno strčili jídlo do kamen a večer našli v chladnoucí troubě dokonalý pokrm.
  • Výbornou, a hlavně tradiční britskou práškovou hořčici Colman’s koupíte u Robertsona (www.robertson.cz).
  • Melasu mají v bioprodejnách, v Marks & Spencer či občas v supermarketech.

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit