Uzené maso není potřeba předvářet, protože se bude hodinu péct.
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Uzené nechte v celku, nebo rovnou nakrájejte na porce. V litinovém kastrolu na olivovém oleji 4 minuty opékejte maso ze všech stran, přidejte cibuli a česnek a opékejte další 3 minuty.
2 Přidejte rajčatové pyré, javorový sirup, melasu či cukr, hořčici, worcester a skořici. Zahřívejte pár minut a přilijte vývar, zamíchejte.
3 Zakryjte alobalem a pečte 50 minut. Pak odkryjte, přidejte scezené a propláchnuté fazole, opepřete, případně osolte a pečte ještě asi 10–15 minut, aby omáčka zhoustla a maso zezlátlo. Během dopékání přelévejte šťávou. Podávejte s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Zkuste to jako američtí přistěhovalci! Tradiční, delší, ale dokonalá varianta je, že přidáte na začátku spolu s masem asi 400 g suchých fazolí namočených přes noc a scezených. Pak se pokrm musí péct 4 hodiny za občasného podlévání dalším vývarem, pokud je to potřeba.
TIPY & TRIKY
- Zkuste tradiční variantu jako průkopníci přibyvší do Ameriky. Ráno strčili jídlo do kamen a večer našli v chladnoucí troubě dokonalý pokrm.
- Výbornou, a hlavně tradiční britskou práškovou hořčici Colman’s koupíte u Robertsona (www.robertson.cz).
- Melasu mají v bioprodejnách, v Marks & Spencer či občas v supermarketech.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů)