Aromatický fenykl a sladká broskev jsou překvapivý a originální pár. Tohle na první pohled nesourodé spojení ovšem chutná naprosto skvěle. Neutrální salátová okurka a slaná feta salát skvěle doplní.
Suroviny
Postup
Broskve ponořte na pár sekund do vroucí vody, pak je sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat. Oloupejte je, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Dejte je do mísy.
Na zálivku prošlehejte citronovou šťávu s olejem a trochou soli a barevného pepře. Dvěma lžícemi zálivky pokapejte broskve a promíchejte. Nechte stát aspoň hodinu a párkrát je mezitím obraťte. Zbývající zálivku odložte.
Fenykl nakrájejte ostrým nožem na tenké podlouhlé plátky. Tenkou nať odložte na ozdobení.
Těsně před podáváním naaranžujte na plochou mísu nebo servírovací talíř fenykl a okurku a promíchejte je se zbývající zálivkou. Přidejte broskve a fetu a přelijte šťávou, kterou pustily broskve. Posypte fenyklovou natí.
NĚCO NAVÍC
Salát lze připravit i s nektarinkami místo broskví – ty není třeba loupat, stejně jako broskve s jemnou slupkou a skoro bez chmýří. Spaření plodů však podpoří šťavnatost.