Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fenyklový salát s broskvemi a fetou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1422 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 61 g
Tuky 108 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aromatický fenykl a sladká broskev jsou překvapivý a originální pár. Tohle na první pohled nesourodé spojení ovšem chutná naprosto skvěle. Neutrální salátová okurka a slaná feta salát skvěle doplní. 

Suroviny

žlutomasé
olivový olej panenský 4 PL
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
bulvy seříznuté a zbavené tuhých vnějších listů
salátová, podle chuti oloupaná nebo ne a nakrájená na tenké plátky
nakrájená na kostky nebo rozdrobená

Postup

1

Broskve ponořte na pár sekund do vroucí vody, pak je sceďte a nechte zchladnout, aby se s nimi dalo pracovat. Oloupejte je, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Dejte je do mísy.

2

Na zálivku prošlehejte citronovou šťávu s olejem a trochou soli a barevného pepře. Dvěma lžícemi zálivky pokapejte broskve a promíchejte. Nechte stát aspoň hodinu a párkrát je mezitím obraťte. Zbývající zálivku odložte. 

3

Fenykl nakrájejte ostrým nožem na tenké podlouhlé plátky. Tenkou nať odložte na ozdobení. 

4

Těsně před podáváním naaranžujte na plochou mísu nebo servírovací talíř fenykl a okurku a promíchejte je se zbývající zálivkou. Přidejte broskve a fetu a přelijte šťávou, kterou pustily broskve. Posypte fenyklovou natí.

NĚCO NAVÍC
Salát lze připravit i s nektarinkami místo broskví – ty není třeba loupat, stejně jako broskve s jemnou slupkou a skoro bez chmýří. Spaření plodů však podpoří šťavnatost.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín