Broskve a nektarinky: 32 skvělých receptů, které vám osladí život
Broskve a nektarinky jsou skutečnou esencí léta. Nabízíme vám je v mnoha podobách ve voňavých dezertech. Jsou prostě k nakousnutí!
Broskve se asi před čtyřmi tisíci lety začaly pěstovat v Číně, odkud se po hedvábné stezce rozšířily do Persie a pak do Evropy a dál. Mylné umístění jejich původu do Persie se projevilo na latinském názvu Prunus persica. Pěstují se i u nás, a to včetně nektarinek, poddruhu s hladkou slupkou.
- Obsahují zdraví prospěšné látky (vitaminy, minerály, vlákninu) a jsou snadno stravitelné.
- Díky své šťavnaté, ale pevné dužině se skvěle hodí do sladkých pokrmů, protože si podrží tvar.
- Zajímavé jsou ale i ve slaných dobrotách, jako je kari nebo pečené kuře či vepřové. Legendární je například kuřecí prso s broskví.
Žlutomasé broskve a nektarinky mají žlutou dužinu výrazné chuti, protože mají vyšší podíl sladkých a kyselých složek.
Bělomasé broskve a nektarinky majíbledou dužinu, vláknitou a velmi jemnou chuť. Krásně voní. U nás jsou k dostání méně často, koupíte je například v Kunratické stodole.
Další varianty
- Existují také broskve s dužinou žíhanou červeně nebo plody připomínající vdolek.
- Jiné dělení vychází z toho, jestli lze uvolnit pecku od dužniny, nebo je potřeba pecku z dužiny vykousat.
- Broskve se také liší velikostí a tvarem, který je většinou kulatý. Narazit však můžeme i na zploštělé druhy.
- V Číně je broskev symbolem nesmrtelnosti a její květy ve svých dílech oslavovali básníci i malíři. Spolu s duchovním rozměrem si díky našim dezertům můžete skvěle užít i její vůni, šťavnatost a chuť.
Zdroj: časopis Apetit