Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Broskve a nektarinky: 32 skvělých receptů, které vám osladí život

Broskve a nektarinky: 32 skvělých receptů, které vám osladí život
ZDROJ: Apetit

Broskve a nektarinky jsou skutečnou esencí léta. Nabízíme vám je v mnoha podobách ve voňavých dezertech. Jsou prostě k nakousnutí!

Broskve se asi před čtyřmi tisíci lety začaly pěstovat v Číně, odkud se po hedvábné stezce rozšířily do Persie a pak do Evropy a dál. Mylné umístění jejich původu do Persie se projevilo na latinském názvu Prunus persica. Pěstují se i u nás, a to včetně nektarinek, poddruhu s hladkou slupkou.

  • Obsahují zdraví prospěšné látky (vitaminy, minerály, vlákninu) a jsou snadno stravitelné.
  • Díky své šťavnaté, ale pevné dužině se skvěle hodí do sladkých pokrmů, protože si podrží tvar.
  • Zajímavé jsou ale i ve slaných dobrotách, jako je kari nebo pečené kuře či vepřové. Legendární je například kuřecí prso s broskví.

Žlutomasé broskve a nektarinky mají žlutou dužinu výrazné chuti, protože mají vyšší podíl sladkých a kyselých složek.

Bělomasé broskve a nektarinky majíbledou  dužinu, vláknitou a velmi jemnou chuť. Krásně voní. U nás jsou k dostání méně často, koupíte je například v Kunratické stodole.

Další varianty

  • Existují také broskve s dužinou žíhanou červeně nebo plody připomínající vdolek.
  • Jiné dělení vychází z toho, jestli lze uvolnit pecku od dužniny, nebo je potřeba pecku z dužiny vykousat.
  • Broskve se také liší velikostí a tvarem, který je většinou kulatý. Narazit však můžeme i na zploštělé druhy. 
  • V Číně je broskev symbolem nesmrtelnosti a její květy ve svých dílech oslavovali básníci i malíři. Spolu s duchovním rozměrem si díky našim dezertům můžete skvěle užít i její vůni, šťavnatost a chuť.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova