
Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát
Když neholdujete kaprovi, ale přesto byste chtěli mít na vánočním stole českou rybu, je candát výborná volba.
Ingredience
- 3 filety z candáta, celkem cca 1 kg
- sůl
- kůra a šťáva z 1 citronu
- přepuštěné máslo nebo olej na smažení
- klínky citronu k podávání
- 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
- sůl
- 250 ml bílého vína
- 180 g hladké mouky
- 1 kg brambor varného typu A
- 100 ml hovězího vývaru
- 60 ml bílého vinného octa
- 1 lžička krupicového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 malé nebo 1 velká červená cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 4 kyselé okurky, nakrájené na tenká kolečka
- hrst nasekané hladkolisté petržele
NA TĚSTÍČKO
NA BRAMBOROVÝ SALÁT
Příprava jídla
1 Nejprve připravte bramborový salát. Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do mísy. Ohřejte hovězí vývar. Na nálev promíchejte ocet, cukr a horký vývar, dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé brambory zalijte nálevem. Přidejte cibuli, okurky a nasekanou petrželku, opatrně promíchejte a odložte nejméně na hodinu do chladu, aby se chutě rozležely.
2 Filety z candáta rozdělte na porce, každou o váze cca 100–150 g. Počítejte zhruba se 2 kousky na osobu. Osolte je, zakapejte šťávou z citronu a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Nechte 20 minut marinovat. Mezitím připravte těstíčko. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. V míse rozšlehejte žloutky s vínem, osolte, přisypte mouku a lehce vmíchejte sníh. Filety obalujte v těstíčku a smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Podávejte s klínkem citronu a bramborovým salátem.
Přidat komentář