Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2561 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 368 g
Tuky 27 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když neholdujete kaprovi, ale přesto byste chtěli mít na vánočním stole českou rybu, je candát výborná volba.

Suroviny

Na bramborový salát
brambory 1 kg
varného typu A
vývar hovězí 100 ml
vinný ocet bílý 60 ml
krupicový cukr 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 2 ks
2 malé nebo 1 velká kus, nakrájená na tenká kolečka
okurky nakládané 4 ks
nakrájené na tenká kolečka
petrželka hrst
Na candáta
candát 3 ks
filet z candáta celkem cca 1 kg
sůl
citronová kůra
z jednoho citronu
citronová štáva
z jednoho citronu
máslo
přepuštěné nebo olej na smažení
citron
klínky, k podávání
Na těstíčko
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl
víno bílé 250 ml
mouka pšeničná hladká 180 g

1 Nejprve připravte bramborový salát. Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do mísy. Ohřejte hovězí vývar. Na nálev promíchejte ocet, cukr a horký vývar, dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé brambory zalijte nálevem. Přidejte cibuli, okurky a nasekanou petrželku, opatrně promíchejte a odložte nejméně na hodinu do chladu, aby se chutě rozležely.

Filety z candáta rozdělte na porce, každou o váze cca 100–150 g. Počítejte zhruba se 2 kousky na osobu. Osolte je, zakapejte šťávou z citronu a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Nechte 20 minut marinovat. Mezitím připravte těstíčko. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. V míse rozšlehejte žloutky s vínem, osolte, přisypte mouku a lehce vmíchejte sníh. Filety obalujte v těstíčku a smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Podávejte s klínkem citronu a bramborovým salátem. 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit