Legendy tvrdí, že kuře Marengo (podle italské vesničky, u které se konala slavná bitva) poprvé uvařil Napoleonův kuchař François Claude Guignet (Dunant) svému pánovi narychlo z toho, co se podařilo poshánět po okolí – kuřete, rajčat, olivového oleje, bílého vína (či koňaku), raků, vajec a bílého chleba. Pro domácí kuchyni vám nabízíme moderní verzi, inspirovanou šéfkuchařem Pierrem Franeym.
Suroviny
Postup
Kuřecí díly osolte a opepřete. V těžké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte máslo s olejem. Vložte kuřecí díly kůží dolů, opékejte dozlatohněda, 5–10 minut, pak je obraťte a opékejte ještě 2 minuty. Z pánve odeberte přebytečný tuk, kuře v ní nechte.
Vsypte žampiony a promíchejte. Zmírněte oheň na střední. Přidejte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a opékejte asi 5 minut (pozor, aby česnek nezhořkl). Vlijte víno a dřevěnou obracečkou odškrábněte přípečky ze dna pánve. Přidejte obojí rajčata, rajčatovou pastu, vývar a petrželku. Přiveďte k varu, vlijte koňak, chcete-li, přiklopte a duste 20 minut. Ozdobte tymiánem a podávejte. Voilà!
Doplňte světlým pečivem či rýží a případně další petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li být dobovější, vynechte rajčatovou pastu a nahraďte konzervovaná rajčata 4–5 dalšími čerstvými. A doplňte sázenými vejci.