0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře Marengo

Kuře Marengo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře Marengo

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1581 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 132 g
Tuky 71 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Legendy tvrdí, že kuře Marengo (podle italské vesničky, u které se konala slavná bitva) poprvé uvařil Napoleonův kuchař François Claude Guignet (Dunant) svému pánovi narychlo z toho, co se podařilo poshánět po okolí – kuřete, rajčat, olivového oleje, bílého vína (či koňaku), raků, vajec a bílého chleba. Pro domácí kuchyni vám nabízíme moderní verzi, inspirovanou šéfkuchařem Pierrem Franeym.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg, rozporcované na 8–10 částí
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
olivový olej 2 PL
žampiony 250 g
drobné, na plátky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
+ na ozdobení
víno bílé 125 ml
suché
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajče 2 ks
zralá, nahrubo
rajčatová pasta 4 PL
vývar kuřecí 150 ml
nebo stejné množství vody
petrželka 1 hrst
nasekaná
koňak 2 PL
nemusí být

Postup

1

Kuřecí díly osolte a opepřete. V těžké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte máslo s olejem. Vložte kuřecí díly kůží dolů, opékejte dozlatohněda, 5–10 minut, pak je obraťte a opékejte ještě 2 minuty. Z pánve odeberte přebytečný tuk, kuře v ní nechte.

2

Vsypte žampiony a promíchejte. Zmírněte oheň na střední. Přidejte cibuli, česnek, bobkový list
a tymián a opékejte asi 5 minut (pozor, aby česnek nezhořkl). Vlijte víno a dřevěnou obracečkou odškrábněte přípečky ze dna pánve. Přidejte obojí rajčata, rajčatovou pastu, vývar a petrželku. Přiveďte k varu, vlijte koňak, chcete-li, přiklopte a duste 20 minut. Ozdobte tymiánem a podávejte. Voilà!

3

Doplňte světlým pečivem či rýží a případně další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li být dobovější, vynechte rajčatovou pastu a nahraďte konzervovaná rajčata 4–5 dalšími čerstvými. A doplňte sázenými vejci.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit