0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře Marengo

Kuře Marengo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře Marengo

4.8 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1581 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 132 g
Tuky 71 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Legendy tvrdí, že kuře Marengo (podle italské vesničky, u které se konala slavná bitva) poprvé uvařil Napoleonův kuchař François Claude Guignet (Dunant) svému pánovi narychlo z toho, co se podařilo poshánět po okolí – kuřete, rajčat, olivového oleje, bílého vína (či koňaku), raků, vajec a bílého chleba. Pro domácí kuchyni vám nabízíme moderní verzi, inspirovanou šéfkuchařem Pierrem Franeym.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg, rozporcované na 8–10 částí
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
olivový olej 2 PL
žampiony 250 g
drobné, na plátky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
+ na ozdobení
víno bílé 125 ml
suché
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajče 2 ks
zralá, nahrubo
rajčatová pasta 4 PL
vývar kuřecí 150 ml
nebo stejné množství vody
petrželka 1 hrst
nasekaná
koňak 2 PL
nemusí být

Postup

1

Kuřecí díly osolte a opepřete. V těžké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte máslo s olejem. Vložte kuřecí díly kůží dolů, opékejte dozlatohněda, 5–10 minut, pak je obraťte a opékejte ještě 2 minuty. Z pánve odeberte přebytečný tuk, kuře v ní nechte.

2

Vsypte žampiony a promíchejte. Zmírněte oheň na střední. Přidejte cibuli, česnek, bobkový list
a tymián a opékejte asi 5 minut (pozor, aby česnek nezhořkl). Vlijte víno a dřevěnou obracečkou odškrábněte přípečky ze dna pánve. Přidejte obojí rajčata, rajčatovou pastu, vývar a petrželku. Přiveďte k varu, vlijte koňak, chcete-li, přiklopte a duste 20 minut. Ozdobte tymiánem a podávejte. Voilà!

3

Doplňte světlým pečivem či rýží a případně další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li být dobovější, vynechte rajčatovou pastu a nahraďte konzervovaná rajčata 4–5 dalšími čerstvými. A doplňte sázenými vejci.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč