Horké červencové víkendy přímo vybízejí k tomu, svolat přátele a strávit s nimi čas ve společnosti skvělého jídla a pití. Připravte jim třeba dokonalou španělskou paellu!
Suroviny
Postup
Na středním až silném ohni (může to být i gril s pořádnou vrstvou žhavých uhlíků) rozehřejte pánev na paellu (o průměru cca 40cm) nebo jiný vhodný kus nádobí. Vlijte do ní trochu olivového oleje. Vsypte papriky nakrájené na kostičky, opékejte 3–4 minuty, pak přidejte cibuli, česnek a rozmarýn. Soustavně míchejte vařečkou nebo obracečkou, aby se česnek nepřipálil.
Pak přidejte sardelky, podrťte je vařečkou/obracečkou na pastu a důkladně je promíchejte s ostatními surovinami v pánvi. Vsypte rajčata, promíchejte a pár minut prohřívejte. Potom vsypte mletou papriku a asi minutu míchejte. Vlijte asi 1,5 litru vývaru, promíchejte a vložte šafrán. Přiveďte k prudkému varu a vařte 3 minuty. Pak vyjměte rozmarýn, vsypte olivy, promíchejte a rovnoměrně zasypte rýží, aby byla rozprostřená po celé pánvi.
Vařte rýži asi 15 minut nebo tak dlouho, až zmizí skoro polovina vývaru (nemíchejte). Ochutnejte, jak je rýže uvařená – měla by být asi zpola hotová. Podle potřeby dosolte. Krevety naaranžujte do kruhu na rýži spolu se slávkami. Přiklopte, pokud máte poklop na gril, tak tímto poklopem (kouřové aroma tak prostoupí celým pokrmem), pokud vaříte na vařiči či otevřeném grilu, přiklopte pánev poklicí. Vařte asi 5 minut.
Odklopte, ochutnejte rýži, a pokud je paella suchá a rýže není hotová, přilijte trochu vývaru a vařte ještě 4–5 minut. Neotevřené slávky vyhoďte.
Uvařenou paellu podávejte pokropenou trochou olivového oleje a citronové šťávy, osolenou vločkovou mořskou solí a opepřenou čerstvě mletým pepřem, ozdobenou hrachovými výhonky a klínky citronu, popřípadě poprášenou další paprikou.
Komentáře
Dobry vecer, neda mi nereagovat na tento recept, nakolko zijem vo spanielskej Valencii. Originalna Valencianska paella neobsahuje morske plody a ani olivy. Najprv sa opecu na oleji platky cervenej papriky, ktore sa odlozia bokom, potom maso (kura a kralik, niekto opeka aj masove gule, ini nie) a tiez sa odlozi bokom. Na olej sa nastruha paradajka, prida sa zelenina (biele velke fazule a velke zelene ploche fazule), potom sa vrati sa spat maso s masovymi gulami a prida sa ryza (sype sa do kriza). Prileje sa voda (pomer 1:2) a uz sa viac vody nedolieva a ryza sa nemiesa. Ked je ryza hotova, tak sa odstavi, polozia sa na nu platky opecenej cervenej papriky, paella sa prikryje a necha sa cca 10 minut dosjt. Na severe Valencie pridavaju do paelly slimaky a v inych regionoch bravcove rebierka. Podla zeleninovej sezony sa mozu este pridat articoky alebo boby. Dobru chut!
Děkujeme za zajímavý komentář. Je vždycky inspirující dozvědět se něco nového od lidí, kteří žijí přímo na místě.