Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Harlekýn
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4735 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 397 g
Tuky 307 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se někomu z vašich blízkých zasteskne po dortu z cukrárny, s harlekýnem se většinou trefíte do černého. Nadýchanému těstu a pařížské šlehačce totiž odolá málokdo!

Suroviny

vejce 5 ks
nebo dalších 20 g krupicového cukru a dřeň vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
rostlinný olej 4 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy (nemusí být)
Na ozdobení
viz Něco navíc
podle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.

2

Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu rychle tmavne, přikryjte ho alobalem a dopečte přikrytý. Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou prokrojte.

3

Pařížskou smetanu ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte. Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky a poprašte kakaem.

NĚCO NAVÍC
Pařížskou smetanu můžete koupit nebo si připravit domácí. Den předem svařte 350 ml smetany ke šlehání s 30 g krupicového cukru a 45 g kakaa holandského typu a po vychladnutí uložte do chladničky. Druhý den vyšlehejte a použijte k ozdobení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč