Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Harlekýn
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4735 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 397 g
Tuky 307 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se někomu z vašich blízkých zasteskne po dortu z cukrárny, s harlekýnem se většinou trefíte do černého. Nadýchanému těstu a pařížské šlehačce totiž odolá málokdo!

Suroviny

vejce 5 ks
nebo dalších 20 g krupicového cukru a dřeň vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
rostlinný olej 4 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy (nemusí být)
Na ozdobení
viz Něco navíc
podle chuti

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.

2

Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu rychle tmavne, přikryjte ho alobalem a dopečte přikrytý. Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou prokrojte.

3

Pařížskou smetanu ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte. Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky a poprašte kakaem.

NĚCO NAVÍC
Pařížskou smetanu můžete koupit nebo si připravit domácí. Den předem svařte 350 ml smetany ke šlehání s 30 g krupicového cukru a 45 g kakaa holandského typu a po vychladnutí uložte do chladničky. Druhý den vyšlehejte a použijte k ozdobení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín