Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou

Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8421 kcal
Bílkoviny 719 g
Sacharidy 563 g
Tuky 444 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Boží hod vánoční patří v poledne na slavnostní tabuli drůbež, a tak přichází pravý čas ochutnat naši přepychovou krůtí pečínku s kaštanovou nádivkou se šťouchanými bramborami a kapustičkami. Možná se v ten výjimečný den v roce dokonce stane vaší novou tradicí.

Suroviny

krůta 3 kg
odříznutá křídla a krk se hodí na podložení při pečení
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 100 g
změklé
Na nádivku
nakrájená nadrobno
slanina 100 g
bílá, nakrájená na drobné kostičky nebo umletá
nebo vepřové – nasekané nadrobno nebo umleté
kaštany 200 g
vařené, nastrouhané či umleté v mlýnku na ořechy najemno (viz Něco navíc)
petrželka ½ hrsti
nadrobno nasekaná
vývar kuřecí 250 ml
nebo hovězí, studený
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na šťouchané brambory
varný typ B, oškrábené a nakrájené na větší kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na nudličky
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená netenko
Na kapustičky
olivový olej 2 PL
česnek 2 stroužky
nasekaný nadrobno
nakrájená na poloviny či na čtvrtky
nastrouhaná najemno z 1 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Den dopředu krůtu dočistěte, důkladně osušte papírovými utěrkami uvnitř i zvenčí a zvenku i zevnitř nasolte. Uložte do chladu.

2

Troubu předehřejte na 180°C. V pánvi opečte na másle cibuli a v míse ji promíchejte se slaninou a obojím masem. Pak vmíchejte kaštany a petrželku, podle potřeby a chuti zvlhčete vývarem, osolte
a opepřete. Nádivkou naplňte krůtu, stehna svažte kuchyňským provázkem. Pokud vám trocha nádivky přebývá, můžete ji opatrně nacpat pod kůži na prsou a stehnech. Ze všech stran pak krůtu rukama pomažte změklým máslem smíchaným se spoustou soli a pepře a prsy vzhůru ji položte do pekáče (můžete podložit křídly a krkem, máte-li je), mírně podlijte vodou, volně zakryjte alobalem a dejte péct. Počítejte, že to potrvá přibližně 3 hodiny. Podle potřeby občas dolijte vodu. Po první hodině pečení prvně odkryjte alobal a krůtu přelijte výpekem, pak v tom pokračujte zhruba každou půlhodinu, vždycky ale vraťte alobal zpátky. Teprve když je krůta skoro dopečená, odstraňte alobal, naposledy přelijte výpekem a dopečte dozlatova.

3

Mezitím dejte do hrnce brambory, zalijte studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a povařte asi 20 minut doměkka. Slijte. V pánvi na másle rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a opékejte asi 5 minut dozlatova. Zalijte smetanou, osolte a opepřete. Do brambor vmíchejte cibulovou směs a zlehka zpracujte šťouchadlem. Pak vmíchejte jarní cibulky. Udržujte teplé.

4

Těsně před podáváním rozpalte velkou hlubokou silnostěnnou pánev. Vlijte olej a krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi. Vsypte česnek, jednou promíchejte a přisypte naráz všechny kapustičky. Za stálého míchání je opékejte asi 4 minuty, aby trochu zvláčněly, ale zároveň zůstaly křupavé a pěkně barevné. Vmíchejte citronovou kůru i šťávu. Za stálého míchání ještě asi půl minuty opékejte. Osolte, opepřete a co nejdříve podávejte.

5

Pečenou krůtu podávejte se šťouchanými bramborami a svěžími kapustičkami. Výpek můžete svařit a případně i zahustit, podávejte ho zvlášť v omáčníku či jiné vhodné nádobě.

NĚCO NAVÍC
Nejjednodušší je koupit kaštany předvařené. Bývají k dostání vakuované či mražené.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč