Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou

Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6338 kcal
Bílkoviny 593 g
Cukr 253 g
Tuky 264 g
Vláknina 284 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypečená krůtí stehna se zlatavou kůrčičkou, krásně zelené kapustičky, křupavé mandle... Nezní to jako hostina hodná královské návštěvy?

Suroviny

1 PL
fenyklové semínko
římský kmín 1 PL
celý
česnek 2 stroužek
drcený
oregano 6
lístky odrhnuté
cukr 50 g
třtinový, tmavý
sůl 1 ČL
mořská, vločková
jablečný ocet 60 ml
a pár kapek balzamikového
olivový olej 60 ml
panenský
krůtí stehna 2 kg
s kostí
růžičková kapusta 500 g
zbavená zbytku košťálu a rozpůlené
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
mandle 80 g
neloupané, nasekané
150 g
kadeřávkové lístky pokud možno mladých nebo alespoň malých

1 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Fenykl a římský kmín utlučte najemno. Nasypte do misky, přidejte česnek, oregano, cukr, sůl, oba druhy octa a 2 lžíce oleje. Promíchejte.

2 Směsí potřete krůtí stehna a dejte je do velkého pekáče. Podlijte 250ml vody a přiklopte nebo zakryjte alobalem. Pečte 2 hodiny, odkryjte, polijte výpekem a pečte ještě 40 minut (dozlatohněda).

3 V míse promíchejte kapustičky se zbývajícím olejem, solí a pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. Pak přidejte mandle a kadeřávek a pečte ještě 5 minut. Maso podávejte se zeleninovo-mandlovou oblohou.

NĚCO NAVÍC
Kapustičky, kadeřávek a mandle lze opéct také na pánvi na troše oleje. Namísto obyčejných mandlí můžete zkusit uzené anebo oblohu ochutit trochou uzené soli. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit