0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5135 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 500 g
Tuky 283 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Méně pracná varianta bramboráku. Ne tak křupavá, o to jednodušší, bez zdlouhavého vystávání u pánve. V kombinaci se salátem z kysaného zelí získáte jednoduchý, ale nutričně vyvážený pokrm.

Suroviny

brambory 2 kg
varný typ B
vejce 2 ks
česnek 4 stroužky
utřené se solí
krupice 4 PL
pšeničná, hrubá
majoránka (drhnutá) 2 PL
sůl
pepř
čerstvě drcený
škvarky 250 g
či uzené maso (či směs škvarků a uzeného masa)
vepřové sádlo
na vymazání
pažitka
na ozdobení
Na salát
zelí kysané 500 g
nebo obdobné množství domácího
červená řepa 150 g
nastrouhaná najemno (viz Něco navíc)
cibule 0.5 ks
nakrájená nadrobno
jablko 1 ks
zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 4 PL

Postup

1

Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka, pak je důkladně sceďte, nechte vypustit páru nejlépe rozprostřené na plechu, a jakmile půjdou udržet v ruce, oloupejte je.

2

Mezitím do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané zbývající syrové brambory, vymačkejte z nich šťávu do misky a nechte ji stranou. Do druhé mísy nahrubo nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, utřený česnek, krupici a koření, podle chuti osolte. Odstátou šťávu z brambor slijte a škrob usazený u dna přidejte k vařeným bramborám. Nakonec vmíchejte syrové brambory a škvarky a/nebo uzené.

3

Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem, ten potřete sádlem a rozprostřete na něj připravenou směs. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.

4

Mezitím připravte salát. Šťávu ze zelí vymačkejte do mísy. Zelí překrájejte, nasypte do šťávy, přidejte řepu, cibuli a jablko, osolte a opepřete. Přilijte olej a vše promíchejte. Ozdobte pažitkou.

5

Upečenou drštičku nechte alespoň 15 minut chladnout, aby se dala lépe krájet. Nakrájenou ji pak ozdobte pažitkou a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Komu vadí zemitá chuť čerstvé červené řepy, může použít vařenou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit