0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5135 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 500 g
Tuky 283 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Méně pracná varianta bramboráku. Ne tak křupavá, o to jednodušší, bez zdlouhavého vystávání u pánve. V kombinaci se salátem z kysaného zelí získáte jednoduchý, ale nutričně vyvážený pokrm.

Suroviny

varný typ B
vejce 2 ks
česnek 4 stroužky
utřené se solí
pšeničná, hrubá
majoránka (drhnutá) 2 PL
sůl
pepř
čerstvě drcený
vepřové škvarky 250 g
či uzené maso (či směs škvarků a uzeného masa)
vepřové sádlo
na vymazání
pažitka
na ozdobení
Na salát
zelí kysané 500 g
nebo obdobné množství domácího
nastrouhaná najemno (viz Něco navíc)
cibule ½ ks
nakrájená nadrobno
zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 4 PL

Postup

1

Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka, pak je důkladně sceďte, nechte vypustit páru nejlépe rozprostřené na plechu, a jakmile půjdou udržet v ruce, oloupejte je.

2

Mezitím do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané zbývající syrové brambory, vymačkejte z nich šťávu do misky a nechte ji stranou. Do druhé mísy nahrubo nastrouhejte vařené brambory, přidejte vejce, utřený česnek, krupici a koření, podle chuti osolte. Odstátou šťávu z brambor slijte a škrob usazený u dna přidejte k vařeným bramborám. Nakonec vmíchejte syrové brambory a škvarky a/nebo uzené.

3

Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem, ten potřete sádlem a rozprostřete na něj připravenou směs. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.

4

Mezitím připravte salát. Šťávu ze zelí vymačkejte do mísy. Zelí překrájejte, nasypte do šťávy, přidejte řepu, cibuli a jablko, osolte a opepřete. Přilijte olej a vše promíchejte. Ozdobte pažitkou.

5

Upečenou drštičku nechte alespoň 15 minut chladnout, aby se dala lépe krájet. Nakrájenou ji pak ozdobte pažitkou a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Komu vadí zemitá chuť čerstvé červené řepy, může použít vařenou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...