Hrnkový hruškový koláč

Hrnkový hruškový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (42)
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3498 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 420 g
Tuky 157 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý, jednoduchý a vláčný koláč, se kterým uděláte spoustu parády! Je akorát sladký, perfektně šťavnatý, a kdyby nebyl tak ‚žravý‘, určitě by dlouho vydržel.

Suroviny

hrušky 2 ks
velké nebo 4 menší hrušky
vejce 3 ks
krupicový cukr 0.75 hrnku
mascarpone 1 hrnek
mouka pšeničná hladká 1.5 hrnku
sůl 0.25 ČL
škrob 0.25 hrnku
+ 1 a 1/2 lžíce
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
rostlinný olej 2.5 PL
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 170°C a vymažte nebo vyložte papírem na pečení dortovou formu o průměru 23 cm.

Hrušky oloupejte, jednu nakrájejte na kostičky, druhou na plátky.

3 V misce prošlehejte vejce a cukr a poté zašlehejte mascarpone. Přidejte mouku, sůl, škrob, kypřicí prášek do pečiva, sodu a vařečkou zapracujte. Nakonec vmíchejte olej a posléze i hrušku na kostičky. Těsto vlijte do formy, lehce uhlaďte a poklaďte plátky hrušky. Posypte zhruba 2 lžícemi cukru a dejte péct na 45–60 minut, proveďte test špejlí.

Koláč nechte mírně zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Pokud milujete hodně ovocné buchty a koláče, nebojte se dát do těsta nebo navrch o hrušku či dvě více!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit