Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem

Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1086 kcal
Bílkoviny 15 g
Cukr 136 g
Tuky 43 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pekáček plný zeleniny poslouží jako příloha, ale i jako vegetariánský hlavní chod!

Suroviny

kroupy 200 g
mrkev 800 g
různých barev
pomerančový džus 60 ml
lze nahradit čerstvou šťávou z pomerančů
med 1 PL
chilli sušené 1 ČL
olivový olej 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčata 250 g
nejlépe na větvičce
NA PESTO
petržel
máta
kopr snítek
olivový olej 1 PL
sůl
100 g
uzené mandle nasekaných nadrobno + další na ozdobení

1 Kroupy vsypte do hrnce, přilijte vodu, přiveďte k varu a uvařte je doměkka, trvá to zhruba 20–30 minut.

2 Troubu předehřejte na 220°C. Mrkve očistěte (nať seřízněte) a rozložte je na pekáč (silnější podélně překrojte. Pomerančovou šťávu, med, chilli, olivový olej, sůl a pepř dejte do misky a prošlehejte. Přelijte přes mrkev a dejte péct na 20 minut. Po 15 minutách přisypte uvařené a slité kroupy (můžete je zakápnout olivovým olejem), po dal- ších 5 minutách rajčata a pečte vše ještě 5 minut.

3 Bylinky nasekejte nadrobno, smíchejte s olivovým olejem, solí a mandlemi. Podávejte k pečené zelenině s kroupami. Nakonec vše posypte nahrubo nasekanými mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit