Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.
Suroviny
Postup
Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete.
V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte.
Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny.
Ke konci přidejte mrkev.
Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.
Pečeně z hrnce V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.
Komentáře
Anonym
26.07.2008 09:56
Opravdu dobré
Anonym
17.02.2009 19:28
VÝBORNÉ
Anonym
22.02.2009 14:18
opravdu dobré