Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická hovězí pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 144
Více než dvě hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3287 kcal
Bílkoviny 331 g
Sacharidy 58 g
Tuky 177 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je klasika k nedělnímu obědu. Pomalu dušené (pečené) maso doplňuje silná omáčka z vývaru, která se rozlévá po bramborové kaši. Kdo by odolal?

Související recepty

Suroviny

kýta, odblaněná
sůl
pepř
bylinky
majoránka a tymián - nemusí být
olej 4 PL
velká, na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
vývar zeleninový 500 ml
nebo hovězí vývar
mrkev 2 ks
podélně nakrájená
na zaprášení omáčky

Postup

1

Maso osolte a opepřete. Posypte bylinkami a vše dobře vmasírujte.

2

Olej rozehřejte v hrnci. Vložte maso a ze všech stran ho opečte.

3

Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a osmažte ji dosklovita. Přidejte česnek, promíchejte v horkém tuku a navrch posaďte maso. Podlijte vínem, přilijte 200 ml vývaru, přikryjte a duste na velmi mírném ohni po dobu až 4 hodin. Alternativou je pečení v troubě při 150 °C (přikryté).

4

Půl hodiny před koncem dušení přidejte mrkev.

5

Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví. Omáčku nechte odvařit, zaprašte moukou a nechte zasmahnout. Zalijte zbylým vývarem, odvařte přípečky a zhruba 20 minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji.

Pečeně z hrnce
V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

22.02.2009 14:18
ačkoliv jsem použila vepřové (hovězí jsme doma zrovna neměli) výsledek byl vynikající! maso jsem dusila asi jen 2 a půl hodiny a stačilo to. omáčka byla absolutně úžasná! :) a navíc stačí pouze maso okořenit, osmahnout a pak už se dělá samo... opravdu super recept :)
17.02.2009 19:28
Právě jsem dovařila, je to jednoznačně nejlepší hovězí jaké jsem jedla. Čekala jsem novou chuť, ale ve finále je to krásně rozvitá chuť hovězíhom, které lze použít jak bramborům, tak k barmborovému knedlíku a špenátu. Místo bylinek jsem použila bylinnou sůl a dusila 3 hod v pánvi, na které jsem maso opékala.Opravdu to stojí za to!!!!
26.07.2008 09:56
Hovězí máme rádi a díky tomuto receptu jsme konečně pochopili, k čemu je dobrá kýta :-) Recept je vlastně docela jednoduchý, je to jedno z těch jídel, které se - po půlhodince přípravy - dělá vlastně samo. Z trouby nám chutnalo přece jen víc než ž kastrůlku, ale skutečně se dá i takto, na plotýnce.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...