0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klasická hovězí pečeně

4.8/5 Počet hodnocení: 119
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2865 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 32 g
Tuky 149 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

Suroviny

kýta
olej 2 PL
sůl
pepř
bylinky
majoránka a tymián - nemusí být
cibule 1 ks
velká, pokrájená
česnek 4 stroužky
vývar zeleninový ½ hrnku
nebo hovězí vývar
mrkev 2 ks
podélně nakrájená
mouka
trocha na zaprášení omáčky

Postup

1

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. 

2

V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte.

3

Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny.

4

Ke konci přidejte mrkev.

5

Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Anonym

Hovězí máme rádi a díky tomuto receptu jsme konečně pochopili, k čemu je dobrá kýta :-) Recept je vlastně docela jednoduchý, je to jedno z těch jídel, které se - po půlhodince přípravy - dělá vlastně samo. Z trouby nám chutnalo přece jen víc než ž kastrůlku, ale skutečně se dá i takto, na plotýnce.

Anonym

Právě jsem dovařila, je to jednoznačně nejlepší hovězí jaké jsem jedla. Čekala jsem novou chuť, ale ve finále je to krásně rozvitá chuť hovězíhom, které lze použít jak bramborům, tak k barmborovému knedlíku a špenátu. Místo bylinek jsem použila bylinnou sůl a dusila 3 hod v pánvi, na které jsem maso opékala.Opravdu to stojí za to!!!!

Anonym

ačkoliv jsem použila vepřové (hovězí jsme doma zrovna neměli) výsledek byl vynikající! maso jsem dusila asi jen 2 a půl hodiny a stačilo to. omáčka byla absolutně úžasná! :) a navíc stačí pouze maso okořenit, osmahnout a pak už se dělá samo... opravdu super recept :)

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč