0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně

4.8 / 5. Počet hodnocení: 114
Do hodiny 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3252 kcal
Bílkoviny 342 g
Sacharidy 123 g
Tuky 149 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

Suroviny

hovězí maso 1.5 kg
kýta
olej 2 PL
sůl
pepř
bylinky
majoránka a tymián - nemusí být
cibule 1 ks
velká, pokrájená
česnek 4
víno červené
vývar zeleninový
nebo hovězí vývar
mrkev 2 ks
podélně nakrájená
mouka
trocha na zaprášení omáčky

Postup

1

Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. 

2

V hrnci na oleji ho pak ze všech stran opečte.

3

Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a česnek, navrch posaďte maso a zalijte vínem i vývarem. Přikryjte a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150 °C) až čtyři hodiny.

4

Ke konci přidejte mrkev.

5

Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví; omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou podávejte v omáčníku.

Pečeně z hrnce V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.

Související články

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Anonym

Hovězí máme rádi a díky tomuto receptu jsme konečně pochopili, k čemu je dobrá kýta :-) Recept je vlastně docela jednoduchý, je to jedno z těch jídel, které se - po půlhodince přípravy - dělá vlastně samo. Z trouby nám chutnalo přece jen víc než ž kastrůlku, ale skutečně se dá i takto, na plotýnce.

Anonym

Právě jsem dovařila, je to jednoznačně nejlepší hovězí jaké jsem jedla. Čekala jsem novou chuť, ale ve finále je to krásně rozvitá chuť hovězíhom, které lze použít jak bramborům, tak k barmborovému knedlíku a špenátu. Místo bylinek jsem použila bylinnou sůl a dusila 3 hod v pánvi, na které jsem maso opékala.Opravdu to stojí za to!!!!

Anonym

ačkoliv jsem použila vepřové (hovězí jsme doma zrovna neměli) výsledek byl vynikající! maso jsem dusila asi jen 2 a půl hodiny a stačilo to. omáčka byla absolutně úžasná! :) a navíc stačí pouze maso okořenit, osmahnout a pak už se dělá samo... opravdu super recept :)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit