Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je klasika k nedělnímu obědu. Pomalu dušené (pečené) maso doplňuje silná omáčka z vývaru, která se rozlévá po bramborové kaši. Kdo by odolal?
Suroviny
Postup
Maso osolte a opepřete. Posypte bylinkami a vše dobře vmasírujte.
Olej rozehřejte v hrnci. Vložte maso a ze všech stran ho opečte.
Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a osmažte ji dosklovita. Přidejte česnek, promíchejte v horkém tuku a navrch posaďte maso. Podlijte vínem, přilijte 200 ml vývaru, přikryjte a duste na velmi mírném ohni po dobu až 4 hodin. Alternativou je pečení v troubě při 150 °C (přikryté).
Půl hodiny před koncem dušení přidejte mrkev.
Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví. Omáčku nechte odvařit, zaprašte moukou a nechte zasmahnout. Zalijte zbylým vývarem, odvařte přípečky a zhruba 20 minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji.
Pečeně z hrnce
V dobách, kdy se trouby nevyznačovaly výkonem ani spolehlivostí (nebo se vařilo bez nich), vznikla tzv. ‚pot roast‘, neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců dodnes patří k nejoblíbenějším. Odlišuje se tak i názvem od luxusnějších pečení z roštu, které se pečou bez zakrytí na mřížce.
Komentáře