Chcete se před svou drahou polovičkou blýsknout dokonale připraveným steakem? Nezůstávejte jen u něj! Chuť masa skvěle podtrhne omáčka z portského vína. Jako přílohu doporučujeme hranolky (s lanýžovou solí) a krásně zelené fazolky na másle.
Suroviny
Postup
Na omáčku z portského zalijte sušené houby 100 ml vroucí vody a nechte je 10 minut stát. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte šalotky, tymián, špetku soli a 5 minut zvolna opékejte, aby šalotka změkla. Vlijte portské, zvyšte plamen a směs svařte na polovinu. Přidejte hovězí vývar, houby, 50ml tekutiny z hub a vše opět svařte na polovinu.
Troubu předehřejte na 200°C. Steak lehce potřete olejem a osolte jej. Rozpalte pánev vhodnou do trouby a steak na ní opečte, cca 2 minuty z každé ze 4 stran. Přidejte do pánve máslo, větvičky tymiánu, česnek, nechte máslo rozpustit a steak jím minutku přelévejte. Pánev se steakem vložte do trouby a pečte 8–10 minut – vpichový teploměr zapíchnutý do středu masa by měl ukazovat 55°C (pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přendejte vše z pánve do pekáčku). Vyjměte z trouby, steak přendejte na nahřátý talíř a nechte jej 5 minut odpočinout. Šťávu, kterou maso pustí, přilijte do omáčky.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, hranolky a fazolkami.
NĚCO NAVÍC
Hranolky můžete koupit mražené, nebo je nakrájejte z čerstvých brambor. Smažit je můžete ve vroucím oleji (při teplotě 18O°C), nebo je jen promíchejte s olejem a pečte v troubě.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.