Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky
Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2382 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 153 g
Tuky 112 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete se před svou drahou polovičkou blýsknout dokonale připraveným steakem? Nezůstávejte jen u něj! Chuť masa skvěle podtrhne omáčka z portského vína. Jako přílohu doporučujeme hranolky (s lanýžovou solí) a krásně zelené fazolky na másle.

Suroviny

hovězí steak ze svíčkové
rostlinný olej 1 PL
+ na smažení hranolků
tymián 2 snítky
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
Na portskou omáčku
nakrájená nadrobno
tymián 2 snítky
lístky otrhané
sůl
vývar hovězí 100 ml
K podávání
viz Něco navíc
sůl
lanýžová (nemusí být)
fazolky zelené 200 g
blanšírované a prohřáté na másle

Postup

1

Na omáčku z portského zalijte sušené houby 100 ml vroucí vody a nechte je 10 minut stát. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte šalotky, tymián, špetku soli a 5 minut zvolna opékejte, aby šalotka změkla. Vlijte portské, zvyšte plamen a směs svařte na polovinu. Přidejte hovězí vývar, houby, 50ml tekutiny z hub a vše opět svařte na polovinu.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Steak lehce potřete olejem a osolte jej. Rozpalte pánev vhodnou do trouby a steak na ní opečte, cca 2 minuty z každé ze 4 stran. Přidejte do pánve máslo, větvičky tymiánu, česnek, nechte máslo rozpustit a steak jím minutku přelévejte. Pánev se steakem vložte do trouby a pečte 8–10 minut – vpichový teploměr zapíchnutý do středu masa by měl ukazovat 55°C (pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přendejte vše z pánve do pekáčku). Vyjměte z trouby, steak přendejte na nahřátý talíř a nechte jej 5 minut odpočinout. Šťávu, kterou maso pustí, přilijte do omáčky.

3

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, hranolky a fazolkami.

NĚCO NAVÍC
Hranolky můžete koupit mražené, nebo je nakrájejte z čerstvých brambor. Smažit je můžete ve vroucím oleji (při teplotě 18O°C), nebo je jen promíchejte s olejem a pečte v troubě.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...