Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky
Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí steak s omáčkou z portského a hranolky

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2382 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 153 g
Tuky 112 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete se před svou drahou polovičkou blýsknout dokonale připraveným steakem? Nezůstávejte jen u něj! Chuť masa skvěle podtrhne omáčka z portského vína. Jako přílohu doporučujeme hranolky (s lanýžovou solí) a krásně zelené fazolky na másle.

Suroviny

hovězí steak ze svíčkové
rostlinný olej 1 PL
+ na smažení hranolků
tymián 2 snítky
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
Na portskou omáčku
nakrájená nadrobno
tymián 2 snítky
lístky otrhané
sůl
vývar hovězí 100 ml
K podávání
viz Něco navíc
sůl
lanýžová (nemusí být)
fazolky zelené 200 g
blanšírované a prohřáté na másle

Postup

1

Na omáčku z portského zalijte sušené houby 100 ml vroucí vody a nechte je 10 minut stát. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte šalotky, tymián, špetku soli a 5 minut zvolna opékejte, aby šalotka změkla. Vlijte portské, zvyšte plamen a směs svařte na polovinu. Přidejte hovězí vývar, houby, 50ml tekutiny z hub a vše opět svařte na polovinu.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Steak lehce potřete olejem a osolte jej. Rozpalte pánev vhodnou do trouby a steak na ní opečte, cca 2 minuty z každé ze 4 stran. Přidejte do pánve máslo, větvičky tymiánu, česnek, nechte máslo rozpustit a steak jím minutku přelévejte. Pánev se steakem vložte do trouby a pečte 8–10 minut – vpichový teploměr zapíchnutý do středu masa by měl ukazovat 55°C (pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, přendejte vše z pánve do pekáčku). Vyjměte z trouby, steak přendejte na nahřátý talíř a nechte jej 5 minut odpočinout. Šťávu, kterou maso pustí, přilijte do omáčky.

3

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, hranolky a fazolkami.

NĚCO NAVÍC
Hranolky můžete koupit mražené, nebo je nakrájejte z čerstvých brambor. Smažit je můžete ve vroucím oleji (při teplotě 18O°C), nebo je jen promíchejte s olejem a pečte v troubě.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč