0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

Hruškový sorbet s křupavou hruškou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3354 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 647 g
Tuky 69 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbet je ideální sladká tečka – je totiž lehčí než smetanová zmrzlina. Většinou si jej spojujeme s letním ovocem, ale i to podzimní a zimní má své kouzlo!

Suroviny

Na hruškový sorbet
hruška 1.3 kg
zralé, máslové
citronová štáva
z půlky citronu
krupicový cukr 180 g
voda 130 ml
hřebíček 4 ks
badyán 2 hvězdičky
Na křupavou hrušku
hruška 1 ks
pevná, velká (čím větší hruška, tím větší výsledné plátky)
citronová štáva
na pokapání
med 2 PL
tekutý

1 Hrušky na sorbet oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Pokapejte je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypte cukrem a přilijte vodu. Vložte koření a přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte a vařte, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to asi 10–20 minut, podle typu hrušky. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte vychladnout. Přendejte do lednice a směs na sorbet zcela vychlaďte, lépe a rychleji se potom ve zmrzlinovači zamrazí.

2 Poté vyjměte koření a rozmixujte směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřete směs důkladně přes síto – to, co zasyrova nevadí, by v sorbetu působilo nepříjemně a vláknitě. Nalijte do zmrzlinovače a umíchejte. Hotový sorbet přemístěte do mrazáku alespoň na 2–4 hodiny.

3 Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhněte a promixujte ponorným mixérem nebo směs důkladně rozrušte vidličkou a pak vraťte do mrazáku. Opakujte, dokud není sorbet krásně hladký.

Na křupavou hrušku rozehřejte troubu na 130 °C. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a po každé straně je pokapejte citronem a potřete medem (pokud se špatně roztírá, mírně jej zahřejte). Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut, až zezlátnou a trochu seschnou jako křížaly. V polovině pečení otočte. Potom je nechte na mřížce vychladnout.

5 Sorbet vyndejte z mrazáku a nechte ho 10 minut povolit. Rozdělte do misek, ozdobte pečenými hruškami a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chuť hrušek v sorbetu můžete podpořit přidáním maximálně 3 lžic hruškového likéru nebo kvalitní hruškovice. Zajímavou obměnu získáte, když vodu vyměníte za suchý hruškový cider (perry) nebo bílé víno, s hruškami skvěle ladí ryzlink. Z alkoholu není třeba mít obavu, valná část se vyvaří.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit