Sorbet je ideální sladká tečka – je totiž lehčí než smetanová zmrzlina. Většinou si jej spojujeme s letním ovocem, ale i to podzimní a zimní má své kouzlo!
Postup
Hrušky na sorbet oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Pokapejte je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypte cukrem a přilijte vodu. Vložte koření a přiveďte k varu.
Pak plamen stáhněte a vařte, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to asi 10–20 minut, podle typu hrušky. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte vychladnout. Přendejte do lednice a směs na sorbet zcela vychlaďte, lépe a rychleji se potom ve zmrzlinovači zamrazí.
Poté vyjměte koření a rozmixujte směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřete směs důkladně přes síto – to, co zasyrova nevadí, by v sorbetu působilo nepříjemně a vláknitě.
Nalijte do zmrzlinovače a umíchejte. Hotový sorbet přemístěte do mrazáku alespoň na 2–4 hodiny.
Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhněte a promixujte ponorným mixérem nebo směs důkladně rozrušte vidličkou a pak vraťte do mrazáku. Opakujte, dokud není sorbet krásně hladký.
Na křupavou hrušku rozehřejte troubu na 130 °C. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a po každé straně je pokapejte citronem a potřete medem (pokud se špatně roztírá, mírně jej zahřejte). Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut, až zezlátnou a trochu seschnou jako křížaly. V polovině pečení otočte. Potom je nechte na mřížce vychladnout.
Sorbet vyndejte z mrazáku a nechte ho 10 minut povolit. Rozdělte do misek, ozdobte pečenými hruškami a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chuť hrušek v sorbetu můžete podpořit přidáním maximálně 3 lžic hruškového likéru nebo kvalitní hruškovice. Zajímavou obměnu získáte, když vodu vyměníte za suchý hruškový cider (perry) nebo bílé víno, s hruškami skvěle ladí ryzlink. Z alkoholu není třeba mít obavu, valná část se vyvaří.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )