Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

Hruškový sorbet s křupavou hruškou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

4.6/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3354 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 647 g
Tuky 69 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbet je ideální sladká tečka – je totiž lehčí než smetanová zmrzlina. Většinou si jej spojujeme s letním ovocem, ale i to podzimní a zimní má své kouzlo!

Suroviny

Na hruškový sorbet
hruška 1,3 kg
zralé, máslové
z půlky citronu
voda 130 ml
badyán 2 hvězdičky
Na křupavou hrušku
pevná, velká (čím větší hruška, tím větší výsledné plátky)
na pokapání
med 2 PL
tekutý

Postup

1

Hrušky na sorbet oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Pokapejte je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypte cukrem a přilijte vodu. Vložte koření a přiveďte k varu.

2

Pak plamen stáhněte a vařte, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to asi 10–20 minut, podle typu hrušky. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte vychladnout. Přendejte do lednice a směs na sorbet zcela vychlaďte, lépe a rychleji se potom ve zmrzlinovači zamrazí.

3

Poté vyjměte koření a rozmixujte směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřete směs důkladně přes síto – to, co zasyrova nevadí, by v sorbetu působilo nepříjemně a vláknitě.

4

Nalijte do zmrzlinovače a umíchejte. Hotový sorbet přemístěte do mrazáku alespoň na 2–4 hodiny.

5

Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhněte a promixujte ponorným mixérem nebo směs důkladně rozrušte vidličkou a pak vraťte do mrazáku. Opakujte, dokud není sorbet krásně hladký.

6

Na křupavou hrušku rozehřejte troubu na 130 °C. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a po každé straně je pokapejte citronem a potřete medem (pokud se špatně roztírá, mírně jej zahřejte). Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut, až zezlátnou a trochu seschnou jako křížaly. V polovině pečení otočte. Potom je nechte na mřížce vychladnout.

7

Sorbet vyndejte z mrazáku a nechte ho 10 minut povolit. Rozdělte do misek, ozdobte pečenými hruškami a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chuť hrušek v sorbetu můžete podpořit přidáním maximálně 3 lžic hruškového likéru nebo kvalitní hruškovice. Zajímavou obměnu získáte, když vodu vyměníte za suchý hruškový cider (perry) nebo bílé víno, s hruškami skvěle ladí ryzlink. Z alkoholu není třeba mít obavu, valná část se vyvaří.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč