Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

Sorbet je ideální sladká tečka – je totiž lehčí než smetanová zmrzlina. Většinou si jej spojujeme s letním ovocem, ale i to podzimní a zimní má své kouzlo!

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1,5 litru
Doba přípravy: Do hodiny
+ mražení
PT45M
Pečení 0:45
Zmrzlina

Ingredience

    NA HRUŠKOVÝ SORBET

    • 1,3 kg zralých máslových hrušek
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 180 g krupicového cukru
    • 130 ml vody
    • 4 hřebíčky
    • 2 hvězdičky badyánu

    NA KŘUPAVOU HRUŠKU

    • 1 velká pevná hruška (čím větší hruška, tím větší výsledné plátky)
    • citronová šťáva na pokapání
    • 2 lžíce tekutého medu

Příprava jídla

1 Hrušky na sorbet oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Pokapejte je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypte cukrem a přilijte vodu. Vložte koření a přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte a vařte, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to asi 10–20 minut, podle typu hrušky. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte vychladnout. Přendejte do lednice a směs na sorbet zcela vychlaďte, lépe a rychleji se potom ve zmrzlinovači zamrazí.

2 Poté vyjměte koření a rozmixujte směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřete směs důkladně přes síto – to, co zasyrova nevadí, by v sorbetu působilo nepříjemně a vláknitě. Nalijte do zmrzlinovače a umíchejte. Hotový sorbet přemístěte do mrazáku alespoň na 2–4 hodiny.

3 Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhněte a promixujte ponorným mixérem nebo směs důkladně rozrušte vidličkou a pak vraťte do mrazáku. Opakujte, dokud není sorbet krásně hladký.

Na křupavou hrušku rozehřejte troubu na 130 °C. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a po každé straně je pokapejte citronem a potřete medem (pokud se špatně roztírá, mírně jej zahřejte). Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut, až zezlátnou a trochu seschnou jako křížaly. V polovině pečení otočte. Potom je nechte na mřížce vychladnout.

5 Sorbet vyndejte z mrazáku a nechte ho 10 minut povolit. Rozdělte do misek, ozdobte pečenými hruškami a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chuť hrušek v sorbetu můžete podpořit přidáním maximálně 3 lžic hruškového likéru nebo kvalitní hruškovice. Zajímavou obměnu získáte, když vodu vyměníte za suchý hruškový cider (perry) nebo bílé víno, s hruškami skvěle ladí ryzlink. Z alkoholu není třeba mít obavu, valná část se vyvaří.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tropická zmrzlinová bomba

Churros sendviče s mandlovou zmrzlinou

Pohár Horká láska

Pistáciová zmrzlina

Zmrzlina à la mrkvový dort

Přidat komentář