Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový sorbet s křupavou hruškou
Hruškový sorbet s křupavou hruškou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

4.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3354 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 647 g
Tuky 69 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbet je ideální sladká tečka – je totiž lehčí než smetanová zmrzlina. Většinou si jej spojujeme s letním ovocem, ale i to podzimní a zimní má své kouzlo!

Suroviny

Na hruškový sorbet
hruška 1,3 kg
zralé, máslové
z půlky citronu
voda 130 ml
badyán 2 hvězdičky
Na křupavou hrušku
pevná, velká (čím větší hruška, tím větší výsledné plátky)
na pokapání
med 2 PL
tekutý

Postup

1

Hrušky na sorbet oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Pokapejte je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypte cukrem a přilijte vodu. Vložte koření a přiveďte k varu.

2

Pak plamen stáhněte a vařte, dokud nejsou hrušky zcela měkké, trvá to asi 10–20 minut, podle typu hrušky. Odstavte z ohně, přiklopte a nechte vychladnout. Přendejte do lednice a směs na sorbet zcela vychlaďte, lépe a rychleji se potom ve zmrzlinovači zamrazí.

3

Poté vyjměte koření a rozmixujte směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřete směs důkladně přes síto – to, co zasyrova nevadí, by v sorbetu působilo nepříjemně a vláknitě.

4

Nalijte do zmrzlinovače a umíchejte. Hotový sorbet přemístěte do mrazáku alespoň na 2–4 hodiny.

5

Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhněte a promixujte ponorným mixérem nebo směs důkladně rozrušte vidličkou a pak vraťte do mrazáku. Opakujte, dokud není sorbet krásně hladký.

6

Na křupavou hrušku rozehřejte troubu na 130 °C. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a po každé straně je pokapejte citronem a potřete medem (pokud se špatně roztírá, mírně jej zahřejte). Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut, až zezlátnou a trochu seschnou jako křížaly. V polovině pečení otočte. Potom je nechte na mřížce vychladnout.

7

Sorbet vyndejte z mrazáku a nechte ho 10 minut povolit. Rozdělte do misek, ozdobte pečenými hruškami a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chuť hrušek v sorbetu můžete podpořit přidáním maximálně 3 lžic hruškového likéru nebo kvalitní hruškovice. Zajímavou obměnu získáte, když vodu vyměníte za suchý hruškový cider (perry) nebo bílé víno, s hruškami skvěle ladí ryzlink. Z alkoholu není třeba mít obavu, valná část se vyvaří.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...