Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, určitě znáte. My věříme, že kdyby to byla zmrzlina à la mrkvový dort, vysekl by zmrzlináři pochvalu. A tu budete zaručeně sklízet i vy!
Suroviny
Postup
Mrkev na kandování nakrájejte na malé úhledné kostičky. Do rendlíku se širokým dnem nalijte vodu, přidejte cukr a sirup. Přisypte mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu vařit, až se tekutina zredukuje na hustý sirup a kostičky mrkve zprůhlední. Mrkev je hotová, když se začnou mezi kostičkami mrkve tvořit skelné cukerné bubliny a na dně rendlíku zbývají asi 2 lžíce sirupu. Trvá to 20–30 minut (rychlost závisí i na zvolené nádobě). V závěru vaření mrkev hlídejte a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.
Na zmrzlinu v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkev a chvilku opékejte a míchejte. Přisypte cukr a koření a opékejte, až se cukr v pánvi rozpustí. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přilijte smetanu, mléko a přidejte smetanový sýr a špetku soli. Rozmixujte dohladka a dejte do ledničky vychladit.
Studenou směs důkladně promíchejte (můžete i krátce promixovat). Pak přelijte do zmrzlinovače a umíchejte. Ke konci mražení vmíchejte kandovanou mrkev (trochu uchovejte na zajíčky, viz Něco navíc). Zmrzlinu nandejte do servírovacích mističek a dejte zatuhnout do mrazáku.
Nemáte-li zmrzlinovač, přelijte směs do mrazuvzdorné nádoby, vložte do mrazáku a v průběhu mražení vždy po cca 40 minutách vytáhněte a promixujte ponorným mixérem. Opakujte zhruba třikrát či dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci. Pak vmíchejte kandovanou mrkev a dejte zatuhnout.
5 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit a zdobte sekanými ořechy.
NĚCO NAVÍC
Zmrzlinu můžete servírovat v kornoutu jako zajíčky: Připravte 1/3 dávky lineckého těsta podle svého osvědčeného receptu (nebo použijte náš). Těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte
tvar oušek. Ouška upečte a nechte vychladnout. Bílkovou polevou nakreslete vnitřek oušek a nechte dobře zaschnout. Do kornoutku dejte kopeček zmrzliny a zapíchněte do něj ouška. Pokud máte kandovanou mrkev, přidělejte zajíčkovi čumáček.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů )
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )