Zmrzlina à la mrkvový dort

Zmrzlina à la mrkvový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2355 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 267 g
Tuky 129 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, určitě znáte. My věříme, že kdyby to byla zmrzlina à la mrkvový dort, vysekl by zmrzlináři pochvalu. A tu budete zaručeně sklízet i vy!

Suroviny

Na zmrzlinu
máslo 3 PL
přepuštěného
mrkev 3 ks
střední, nastrouhané nahrubo
hnědý cukr 125 g
světlý
skořice 1 ČL
mletá, menší lžička
hřebíček
mletý, na špičku nože
smetana ke šlehání 200 g
mléko 200 ml
krémový sýr 200 g
typu Philadelphia
sůl špetka
vlašské ořechy
opražené nasucho a nasekané nahrubo
Na kandovanou mrkev
mrkev 50 g
voda 200 ml
krupicový cukr 77 g
kukuřičný sirup 1 PL

Mrkev na kandování nakrájejte na malé úhledné kostičky. Do rendlíku se širokým dnem nalijte vodu, přidejte cukr a sirup. Přisypte mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu vařit, až se tekutina zredukuje na hustý sirup a kostičky mrkve zprůhlední. Mrkev je hotová, když se začnou mezi kostičkami mrkve tvořit skelné cukerné bubliny a na dně rendlíku zbývají asi 2 lžíce sirupu. Trvá to 20–30 minut (rychlost závisí i na zvolené nádobě). V závěru vaření mrkev hlídejte a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

2 Na zmrzlinu v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkev a chvilku opékejte a míchejte. Přisypte cukr a koření a opékejte, až se cukr v pánvi rozpustí. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přilijte smetanu, mléko a přidejte smetanový sýr a špetku soli. Rozmixujte dohladka a dejte do ledničky vychladit.

3 Studenou směs důkladně promíchejte (můžete i krátce promixovat). Pak přelijte do zmrzlinovače a umíchejte. Ke konci mražení vmíchejte kandovanou mrkev (trochu uchovejte na zajíčky, viz Něco navíc). Zmrzlinu nandejte do servírovacích mističek a dejte zatuhnout do mrazáku.

4 Nemáte-li zmrzlinovač, přelijte směs do mrazuvzdorné nádoby, vložte do mrazáku a v průběhu mražení vždy po cca 40 minutách vytáhněte a promixujte ponorným mixérem. Opakujte zhruba třikrát či dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci. Pak vmíchejte kandovanou mrkev a dejte zatuhnout.

5 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit a zdobte sekanými ořechy.

NĚCO NAVÍC

Zmrzlina  à la mrkvový dort
Zmrzlinu můžete servírovat v kornoutu jako zajíčky: Připravte 1/3 dávky lineckého těsta podle svého osvědčeného receptu (nebo použijte náš). Těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte
tvar oušek. Ouška upečte a nechte vychladnout. Bílkovou polevou nakreslete vnitřek oušek a nechte dobře zaschnout. Do kornoutku dejte kopeček zmrzliny a zapíchněte do něj ouška. Pokud máte kandovanou mrkev, přidělejte zajíčkovi čumáček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit