0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2355 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 267 g
Tuky 129 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, určitě znáte. My věříme, že kdyby to byla zmrzlina à la mrkvový dort, vysekl by zmrzlináři pochvalu. A tu budete zaručeně sklízet i vy!

Suroviny

Na zmrzlinu
máslo 3 PL
přepuštěného
mrkev 3 ks
střední, nastrouhané nahrubo
hnědý cukr 125 g
světlý
skořice 1 ČL
mletá, menší lžička
hřebíček
mletý, na špičku nože
mléko 200 ml
typu Philadelphia
sůl špetka
vlašské ořechy
opražené nasucho a nasekané nahrubo
Na kandovanou mrkev
mrkev 50 g
voda 200 ml
krupicový cukr 77 g
kukuřičný sirup 1 PL

Mrkev na kandování nakrájejte na malé úhledné kostičky. Do rendlíku se širokým dnem nalijte vodu, přidejte cukr a sirup. Přisypte mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu vařit, až se tekutina zredukuje na hustý sirup a kostičky mrkve zprůhlední. Mrkev je hotová, když se začnou mezi kostičkami mrkve tvořit skelné cukerné bubliny a na dně rendlíku zbývají asi 2 lžíce sirupu. Trvá to 20–30 minut (rychlost závisí i na zvolené nádobě). V závěru vaření mrkev hlídejte a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

2 Na zmrzlinu v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkev a chvilku opékejte a míchejte. Přisypte cukr a koření a opékejte, až se cukr v pánvi rozpustí. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přilijte smetanu, mléko a přidejte smetanový sýr a špetku soli. Rozmixujte dohladka a dejte do ledničky vychladit.

3 Studenou směs důkladně promíchejte (můžete i krátce promixovat). Pak přelijte do zmrzlinovače a umíchejte. Ke konci mražení vmíchejte kandovanou mrkev (trochu uchovejte na zajíčky, viz Něco navíc). Zmrzlinu nandejte do servírovacích mističek a dejte zatuhnout do mrazáku.

4 Nemáte-li zmrzlinovač, přelijte směs do mrazuvzdorné nádoby, vložte do mrazáku a v průběhu mražení vždy po cca 40 minutách vytáhněte a promixujte ponorným mixérem. Opakujte zhruba třikrát či dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci. Pak vmíchejte kandovanou mrkev a dejte zatuhnout.

5 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit a zdobte sekanými ořechy.

NĚCO NAVÍC

Zmrzlina  à la mrkvový dort
Zmrzlinu můžete servírovat v kornoutu jako zajíčky: Připravte 1/3 dávky lineckého těsta podle svého osvědčeného receptu (nebo použijte náš). Těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte
tvar oušek. Ouška upečte a nechte vychladnout. Bílkovou polevou nakreslete vnitřek oušek a nechte dobře zaschnout. Do kornoutku dejte kopeček zmrzliny a zapíchněte do něj ouška. Pokud máte kandovanou mrkev, přidělejte zajíčkovi čumáček.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč