Zmrzlina à la mrkvový dort

Zmrzlina à la mrkvový dort

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2355 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 267 g
Tuky 129 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, určitě znáte. My věříme, že kdyby to byla zmrzlina à la mrkvový dort, vysekl by zmrzlináři pochvalu. A tu budete zaručeně sklízet i vy!

Suroviny

Na zmrzlinu
máslo 3 PL
přepuštěného
mrkev 3 ks
střední, nastrouhané nahrubo
hnědý cukr 125 g
světlý
skořice 1 ČL
mletá, menší lžička
hřebíček
mletý, na špičku nože
smetana ke šlehání 200 g
mléko 200 ml
krémový sýr 200 g
typu Philadelphia
sůl špetka
vlašské ořechy
opražené nasucho a nasekané nahrubo
Na kandovanou mrkev
mrkev 50 g
voda 200 ml
krupicový cukr 77 g
kukuřičný sirup 1 PL

Mrkev na kandování nakrájejte na malé úhledné kostičky. Do rendlíku se širokým dnem nalijte vodu, přidejte cukr a sirup. Přisypte mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu vařit, až se tekutina zredukuje na hustý sirup a kostičky mrkve zprůhlední. Mrkev je hotová, když se začnou mezi kostičkami mrkve tvořit skelné cukerné bubliny a na dně rendlíku zbývají asi 2 lžíce sirupu. Trvá to 20–30 minut (rychlost závisí i na zvolené nádobě). V závěru vaření mrkev hlídejte a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

2 Na zmrzlinu v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkev a chvilku opékejte a míchejte. Přisypte cukr a koření a opékejte, až se cukr v pánvi rozpustí. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přilijte smetanu, mléko a přidejte smetanový sýr a špetku soli. Rozmixujte dohladka a dejte do ledničky vychladit.

3 Studenou směs důkladně promíchejte (můžete i krátce promixovat). Pak přelijte do zmrzlinovače a umíchejte. Ke konci mražení vmíchejte kandovanou mrkev (trochu uchovejte na zajíčky, viz Něco navíc). Zmrzlinu nandejte do servírovacích mističek a dejte zatuhnout do mrazáku.

4 Nemáte-li zmrzlinovač, přelijte směs do mrazuvzdorné nádoby, vložte do mrazáku a v průběhu mražení vždy po cca 40 minutách vytáhněte a promixujte ponorným mixérem. Opakujte zhruba třikrát či dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci. Pak vmíchejte kandovanou mrkev a dejte zatuhnout.

5 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit a zdobte sekanými ořechy.

NĚCO NAVÍC

Zmrzlina  à la mrkvový dort
Zmrzlinu můžete servírovat v kornoutu jako zajíčky: Připravte 1/3 dávky lineckého těsta podle svého osvědčeného receptu (nebo použijte náš). Těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte
tvar oušek. Ouška upečte a nechte vychladnout. Bílkovou polevou nakreslete vnitřek oušek a nechte dobře zaschnout. Do kornoutku dejte kopeček zmrzliny a zapíchněte do něj ouška. Pokud máte kandovanou mrkev, přidělejte zajíčkovi čumáček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit